Mokri kupaći kostimi najčešći su uzrok ljetnih urinarnih infekcija, kao i bose noge pri hladnijim ili vjetrovitim večerima.
Promjena okoline, ustaljenog načina ponašanja, pad imuniteta i veća prisutnost bakterija mogu dovesti do neugodnih, pa i opasnih mokraćno-spolnih infekcija. Toplota, vlaga i sunce "naporni" su cijeloj koži, a naročito nježnoj koži i sluznici intimnog područja.

Zbog klimatskih prilika u ovom periodu godine češće nastaju povrede odnosno crvenilo, upale i ranice koji su idealna mjesta za razvoj gljivica, bakterija i virusa. Kao što nam zima zbog hladnoće može donijeti zdravstvene probleme mokraćno-spolnog sistema, tako i ljeto, vrućina, more i bazeni predstavljaju određene opasnosti.

Boravak na bazenima, u raznim sportskim centrima, na plaži ili u popularnim zabavnim klubovima mjesta su na kojima u ljetnom razdoblju vrebaju razni mikroorganizmi, jer istovremeno na istom mjestu boravi veći broj ljudi, najčešće oskudno odjevenih, pa se tjelesne izlučevine brže i lakše šire, uz pogodovanje vlage i temperature.
 
Normalna vaginalna flora u rodnici žene ima ulogu zaštite rodnice bez obzira na godišnje doba, pa tako i temperaturu i vlagu karakteristične za ljeto. Ipak, učestalije infekcije nastaju zbog promjena u ponašanju i promjena u okolini.
Žene su izložene vlazi duže nego u ostalom razdoblju godine, a i često nepravilno primjenjuju higijenske uloške i tampone. Iako oni donose osjećaj suhoće, a time i sigurnosti zbog upijanja neugodnog osjećaja vlage i širenja mirisa, i ulošci i tamponi mogu biti idealna podloga za razvoj mikroorganizama. Ako se primjenjuju kao dnevna zaštita, neophodno ih je što češće mijenjati.
 

U vrijeme menstruacije dopušteno je kupanje, ali se ono ipak ne preporučuje barem prva dva dana, odnosno treba paziti na čistoću mora ili bazenske vode.

Zbog izlaganja suncu, moru, ali i početka opuštanja od stresa, dolazi i do određenog privremenog pada imuniteta. Dugi boravak u bazenu ili plitkom dijelu mora također može utjecati na pojačane infekcije, najčešće zbog higijenske ispravnosti vode, bilo da je ona neispravna ili je previše hlorirana. Upravo previše hlorirana voda može izazvati neugodne iritacije vaginalne sluznice te uništavanje normalne fiziološke flore rodnice.

Vaginalna kandidijaza

U posebno osjetljivih žena, najčešće se vrlo brzo pojavi vaginalna kandidijaza, odnosno infekcija gljivicom Candida albicans. Simptomi su karakterističan bijeli, sirasti iscjedak, mirisa na kvasac, uz svrbež i pečenje.

Bakterijski uzročnici
 
Od bakterijskih uzročnika infekcija najčešća je Gardnerella vaginalis, zatim Trichomonas vaginalis, Chlamydia trahomatis, Mycoplasma hominis i Ureaplasma urealyticum. Simptomi tih infekcija su nekarakteristični i mogu se različito manifestirati. Najčešće je riječ o:
 
  • pojačanom vaginalnom iscjetku, karakteristične boje i mirisa, često neugodnog,
  • svrbež
  • peckanje
  • smetnje prilikom spolnog odnosa
Urinarne infekcije: cistitis
 
 
U higijenski neispravnoj vodi bazena, česta je zaraza bakterijom Escherichia coli koja može izazvati i crijevne infekcije i vrlo ozbiljne, tvrdokorne urinarne infekcije.
 

Pravilna higijena i oprez

Tokom ljetnih mjeseci je neophodna pojačana briga o ličnoj higijeni. Preporučuje se nošenje prozračne pamučne odjeće i veša. Uska i sintetička odjeća može pridonijeti nastanku nadražaja kože i sluznice i time nastanku vaginalnih infekcija. Treba izbjegavati primjenu agresivnih sapuna i dezodorana. Tuširanje nakon kupanja u moru ili bazenu poželjna je mjera njege, ali i zaštite.

Pri sjedanju na plastične stolice, kamenje ili pijesak na plaži treba koristiti peškir, jer samo kupaći kostim nije dovoljna zaštita od virusa i bakterija. U bazenskim svlačionicama treba koristiti papuče za plažu, a pri korištenju javnih toaleta nikad ne treba sjesti na školjku.

Ženama koje su inače osjetljive na gljivične i bakterijske infekcije preporučuje se redovna primjena intimnog sapuna i probiotika za vaginalnu floru.