Kontrola kvaliteta vode za piće u sistemu javnog vodosnabdijevanja se svakodnevno, i vikendima i praznicima, kontrolira u Laboratoriji za kontrolu kvaliteta vode, u sklopu KJKP "Vodovod i kanalizacija" Sarajevo.

Redovno se vrše mikrobiološke i fizičko - hemijske analize, u skladu s Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće. Svakodnevno se analizira oko 30 uzoraka vode, a rezultati potvrđuju, da je voda u sistemu javnog vodosnabdijevanja stabilnog kvaliteta i zdravstveno ispravna, saopćeno je Službe informisanja KJKP "Vodovod i kanalizacija" Sarajevo.

Hlor u vodi se koristi, da bi se osigurala i očuvala mikrobiološka ispravnost vode za piće.

Prema Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće, maksimalna koncentracija hlora u vodi za piće iznosi 0,5 mg/L.

Koncentracija hlora u sistemu se redovno prati na mjestima doziranja hlora i u distributivnom sistemu, tako da se postiže koncentracija hlora oko 0,3 mg/L.

Građanima se preporučuje, da nakon svakog prekida u vodosnabdijevanju, puste da voda teče desetak minuta (zavisno od dužine i kvaliteta unutrašnjih instalacija).

Bistra voda, koja iz razvodnog cjevovoda dolazi na česmu nakon prekida u vodosnabdijevanju, je prema rezultatima dosadašnjih ispitivanja zdravstveno ispravna.

U slučaju sumnje u kvalitet vode, građani se mogu obratiti Laboratoriji za kontrolu kvaliteta vode ovog preduzeća, na telefon 033/440-024 ili dežurnom dispečeru na telefon 033/210-707, navodi se u saopćenju KJKP "ViK" Sarajevo.

NajDoktor.ba