Fondacija "Sanela Redžepagić" organizirala je danas u centru Sarajeva akciju "Dan narcisa" posvećenu borbi protiv tumora dojke, s ciljem podizanja svijesti o ovoj bolesti. 

Simboličnom prodajom narcisa i podjelom edukativnih materijala, članovi Fondacije žele podstaći žene da svakodnevno brinu o svom zdravlju.

Fondacija "Sanela Redžepagić" je pripremila inoviranu publikaciju pod nazivom "Prevencijom do zdravlja", koja sadrži upute ženama kako da se ponašaju i preduprijede tumor dojke koji je najčešće maligno oboljenje kod žena.

Predsjednik Fondacije Safet Redžepagić je kazao novinarima da u Fondaciji povremeno podsjećaju žene da treba da vode računa o svom zdravlju, a da Evropska zdravstvena organizacija posljednju subotu u martu ima u svom kalendaru kao Dan borbe protiv raka dojke.

"U BiH čak nemamo ni programa, a nemamo ni registra oboljelih, tako da nevladine organizacije raspolažu različitim podacima", naveo je Redžepagić, ističući da su današnju akciju upriličili kako bi podstakli žene da se brinu o svom zdravlju, da vrše samopregled i kad nešto osjete da se obrate ljekarima.

Naglasio je da ova bolest više ne bira godine i da je nekad bila granica 50 i više godina, a sada je to i od 30 i više godina.

Članica Fondacije "Sanela Redžepagić" Sara Gavran je istaknula važnost podizanja svijesti građanki koje nisu svjesne da od ove bolesti obolijevaju i mlade osobe, te je potcrtala da je jako bitan samopregled i prevencija.

"Prema nekim podacima, svakih šest minuta u Evropi umre jedna žena od raka dojke. Jako je bitno da žene brinu o svom zdravlju i da same sebi pomognu", poručila je Gavran.  

Fondacija "Sanela Redžepagić" osnovana je 2009. godine u Sarajevu kao uspomena na Sanelu Redžepagić, rođenu Zeničanku, koja je bila mlada operska pjevačica, a koja je umrla od karcinoma dojke.

(NajDoktor.ba/Fena)