Nosna šupljina ima jednu od najvažnijih funkcija u organizmu. Nos je početni dio dišnog sistema. Njegova funkcija je čišćenje, zagrijavanje i vlaženje udahnutog zraka. 
Nos je čuvar pluća, u njemu se zrak prije nego što uđe u pluća pročišćava i kondicionira dobivajući optimalnu temperaturu i vlažnost. Najčešće bolesti nosa su rinitis ili hunjavica i sinusitis.
 

Rinitis ili hunjavica

Kod rinitisa dolazi do iritacije i upale nosne sluznice pri čemu se luči previše sekreta. Ako je on vodenast, dolazi do curenja nosa, a ako je gust i sluzav, nos postaje začepljen, a disanje otežano. Uzroci su različiti, a mogu biti alergijski ili nealergijski.

Alergijski rinitis je najčešći oblik alergija, a izazivaju ga alergeni poput peludi, perja, kućne prašine, životinjskih dlaka, plijesni..

Nealergijski rinitis nije uzrokovan alergijama, a uključuje hronično kihanje ili ima začepljenost nosa bez vidljivog uzroka. Simptomi su slični rinitisima koji su uzrokovani alergijama. Oboljeti mogu i djeca i odrasli, ali ipak češće obolijevaju osobe starije od 20 godina. Nealergijski rinitis više je neugodan nego štetan.

Pokretači rinitisa mogu biti neki iritansi u zraku, hrana, hronična oboljenja i slično. Dijagnoza nealergijskog rinitisa se postavlja nakon što je isključena alergija kao uzrok. Simptomi se javljaju cijelu godinu, a mogu biti stalni ili potrajati samo nekoliko dana. Rinitis mogu pokrenuti različiti uzročnici:

  • okoliš – prašina, smog, dim, jaki mirisi
  • promjena temperature i vlažnosti zraka
  • infekcije – najčešće virusne
  • neka alkoholna pića i ljuta hrana
  • određeni lijekovi – nesteroidni lijekovi (acetilsalicilna kiselina ili ibuprofen), lijekovi za visoki krvni pritisak, antidepresivi, kontracepcija…
  • hormonske promjene – u trudnoći, hipotireoza
  • stres
  • dugotrajna upotreba kapi za nos

Sinusitis

Sinusitis je upala sinusa virusnog, bakterijskog, autoimunog ili alergijskog porijekla. Simptomi sinusitisa su:

Ovi su simptomi još izraženiji kod ležanja. Sluznica sinusa je upaljena i zadebljana te su zatvoreni putevi gdje prirodno otiče sekret, a koji se pojačano luči iz sluznice nosa i to su razlozi za opisane simptome. Sinusitis može biti akutni i hronični.

Akutni sinusitis traje do tri sedmice, a uzrokovan je najčešće infekcijama bakterijama ili ponekad gljivicama. Hronični sinusitis nastaje ako se akutni ne liječi ispravno, ili se uopće ne liječi. Može biti posljedica alergije, poremećaja građe nosne kosti, polipa, upale zuba gornje čeljusti...