Bolest je često hroničnog toka i zahtijeva dugotrajno liječenje. Rozaceja češće pogađa žensku populaciju između 40 i 50 godina i obično ima blaži tok nego kod muškaraca. 
Vrlo često u dermatovenerološke ordinacije tokom ljetnih mjeseci dolaze ljudi koji se žale na crvenilo kože koja reaguje i na najmanji podražaj. Navode da ih koža lica peče i svrbi te da imaju prištiće.

Ova kožna bolest naziva se rozaceja i za nju je karakteristično crvenilo sredine lica uz nastajanje kapilara i sitnih prištića, uz promjene na nosu i očima. Ljetni mjeseci mogu pogoršati ovo upalno stanje kože koje karakteriše ekstremno crvenilo i osip. 

Može početi kao prolazno crvenilo lica koje mogu potaknuti mnobrojni vanjski faktori, a ulogu uglavnom igra genetika. Također, može nastati kod osoba kod kojih su krvne žile vazolabilne, a na to ih podstiču jaki začini, masna i vrela hrana, alkoholna pića, različite probavne smetnje (gastritisi), promjene u hormonskom statusu i labilan neurovegetativni živčani sistem. Smatra se da bolest može poticati i Helicobacter pylori, a također i grinja Demodex folliculorum.
 

Bolest može imati nekoliko oblika koji mogu biti u vidu blagog crvenila lica, pa sve do teže kliničke slike uz žarko crvenilo, izražene pustule i rinofimu, tako da je veoma važno početi liječiti rozaceju u početnoj fazi kako bi se spriječilo nastajanje težih oblika bolesti.
 
Rozaceja može izgledati poput blagog crvenila lica koje se povremeno povlači i nestaje, a kasnije crvenilo lica može biti i stalno (rosacea erythematosa), kada su krvne žile izražajnije i ne povlače se (rosacea erythematoteleangiectatica), zatim nastaju papule i pustule (rosacea papulosa, rosacea pustulosa) i zadebljanje kože na nosu (rhynophima).
Danas postoje mnogobrojni lijekovi kojima se liječi rozaceja, a prije početka liječenja potrebno je isključiti i neke druge kožne bolesti kao što su psorijaza, lupus, kontaktni dermatitis, neurodermiti.
 
oznake:   rozacejaljeto