Ako su vam ovih dana žgaravice i bol u želucu jače nego inače, to samo želudac potvrđuje da je jesen. Poznato je da su upravo jesen i proljeće godišnja doba kad su želučane tegobe najizraženije.

Pečenje ili bol u gornjem dijelu trbuha, mučnina, nagon za povraćanjem, manjak apetita, gubitak tjelesne težine, pritisak, žgaravica, podrigivanje i osjećaj nadutosti u trbuhu, sve su to simptomi gastritisa.

Povremeno može doći do želučanog krvarenja, ali obično to nije ozbiljno kao kod ulkusa (čira). U slučaju da se jave crne stolice ili povraćanje krvavog sadržaja, odmah posjetite liječnika.

Uzrok svemu ovome je najčešće upala sluznice koju nazivamo gastritis. Klasifikacije gastritisa su bazirane na dužini trajanja (akutni/hronični), histološkim značajkama, anatomskoj proširenosti i etiologiji.

Više je uzroka koji potiču gastritis, a najčešći su:

  • infekcija bakterijom Helicobacter pylori
  • traumatska povreda
  • redovno uzimanje sredstava protiv bolova
  • lijekovi: nesteroidni antireumatici (NSAR) (tu spadaju acetil-salicilna kiselina, diklofenak, ibuprofen, ketoprofen)
  • pretjerano uživanje u alkoholu
  • upalni uzročnici (bakterijski, virusni, parazitarni i gljivični) znatno rjeđi zbog utjecaja kiseline u želučanom lumenu

Osobe koje imaju gastritis ne moraju uvijek imati klinički izražene tegobe. Ako se one jave, to su najčešće bolovi u gornjem dijelu trbuha, nadutost, pojava osjećaja sitosti nakon što se pojede količina hrane manja od normalne porcije, oslabljen apetit, mučnina ili povraćanje (želučani sadržaj, krv, sadržaj poput taloga kafe), stolica crna kao katran ili krvava stolica te umor (ako dođe do razvoja anemije). Simptomi se mogu javiti pojedinačno ili u različitim kombinacijama.

Pregled liječnika nije nužan kod svake boli u trbuhu, ali je svakako potreban kod bolova u trbuhu koji traju duže od 2-3 dana ili se pojačavaju.

Nadalje, oprez svakako zahtijeva i jača bol u trbuhu koja traje duže od sat vremena ili povremeni bolovi u trbuhu koji traju više od 24 sata. Nemogućnost uzimanja na usta tekućine i hrane satima, tjelesna temperatura viša od 38,5 ºC, povraćanje krvi ili sadržaja poput taloga kafe, pojava stolice crne kao katran ili krvave stolice te naglo mršavljenje bez smanjenog unosa kalorija također zahtijeva ljekarski pregled i dodatnu dijagnostičku obradu.

Ne preporučuje se koristiti nesteroidne antireumatike ni alkohol, savjetuje se izbjegavati masnu hranu (crveno meso, sir, maslac, pržena hrana), jesti više manjih obroka (4-5 puta dnevno) te izbjegavati hranu koja pojačava tegobe. Ako se utvrdi infekcija bakterijom Helicobacter pylori provodi se terapija za eradikaciju ove bakterije.