Usvajanje novog pravilnika o načinu kontrole cijena, načinu oblikovanja cijena lijekova i načinu izvještavanja o cijenama lijekova u BiH najvjerovatnije će dovesti do smanjenja cijene lijekova, rekao je ministar zdravstva Federacije BiH (FBiH) Vjekoslav Mandić.

Federalna Vlada je na današnjoj sjednici u Mostaru usvojila informaciju o aktivnostima zbog utvrđivanja novog Pravilnika i Esencijalne liste lijekova u BiH.

"Vlada će se obratiti Vijeću ministara BiH i tražiti hitno donošenje Esencijalne liste lijekova u BiH, kao i novog pravilnika, ali uz striktno poštovanje propisanih procedura utvrđenih Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima", rekao je Mandić nakon sjednice Vlade FBiH.

On je poručio da Vlada FBiH nije kočničar za usvajanje pravilnika na nivou BiH, što pokazuje i doneseni zaključak.

"Kada bi se donio pravilnik na nivou BiH, koji je neophodan, on bi morao da bude okvirni pravilnik o maksimalnim cijenama i preko toga ne bi trebalo ići i vjerovatno bi došlo do smanjenja cijena", kaže Mandić.

U cijenu lijeka ulazi i PDV i stručnjaci smatraju, kako kaže Mandić, da su upravo zbog toga što Hrvatska ima diferencijalnu stopu PDV-a lijekovi tamo jeftiniji.

NajDoktor.ba/Agencije