Peta bolest se prenosi sa čovjeka na čovjeka preko kapljica sekreta dišnog sistema koje se šire zrakom, rukama ili predmetima i to u bliskom kontaktu u porodici, školama i dječjim vrtićima. Može se prenijeti i s majke na plod, ali i transfuzijom krvi.
Peta bolest (erythema infectiosum) ili megaleritem je blaga virusna bolest najčešće dječje dobi koja se javlja uglavnom bez povišene temperature, a glavni znak je osip po koži. Javlja se sporadično ili epidemijski. Naziva se još i osip ispljuskanih obraza.
 

Uzročnici i simptomi

Uzročnik pete bolesti je vrsta virusa - parvovirus B19. Nakon inkubacije od 4 do 20 dana, najčešće se javlja crveni osip oba obraza, ali osip se javlja i na drugim dijelovima tijela. Rjeđe se javljaju temperatura, glavobolja i curenje iz nosa. Kod odraslih osipa često nema, ali se može pojaviti bol u zglobovima. Više od 25% zaraženih nema nikakve simptome.

Moguće komplikacije 

Kao i kod većine zaraznih bolesti i ovdje su moguće komplikacije koje se mogu javiti kod prethodno bolesnih osoba, onih s hemolitičkim anemijama (anemije koje dovode do razaranja eritrocita) te onih s oslabljenim imunološkim sistemom na primjer osobe oboljele od raka ili HIV pozitivne osobe kao i kod trudnica.

Dijagnoza

Bolest se najčešće dijagnosticira prema kliničkim obilježjima i epidemiološkoj situaciji. Konačna dijagnoza postavlja se dokazivanjem protutijela na parvovirus B19 ili na njegov DNA.

Liječenje

Liječenje najčešće nije potrebno, jer bolest prolazi spontano. U slučajevima artritisa i bolova u zglobovima mogu se uzeti lijekovi poput ibuprofena.

 

oznake:   peta bolestdjeca