U Institutu za naučno-istraživački rad i razvoj KCUS u saradnji sa zastupništvom Medical Parka u BiH, najveće turske zdravstvene grupacije, danas je održano stručno predavanje iz oblasti dječije onkologije i radiologije.

Predavanje su predvodili doktori iz Medical Parka Turske doc. dr. Berrin Pehlivan, specijalist onkologije i radioterapije, te doc. dr. Ceyhun Bozkurt, specijalist pedijatrijske hematologije i onkologije.

Teme predavanja bile su "Djeca u svijetu karcinoma i mogućnosti liječenja", i "Novi hoizonti u dječijoj radioterapiji".

Maligne bolesti dječje dobi rijetka su i čine jedan do dva posto svih malignih bolesti u općoj populaciji, no ona su i drugi uzrok smrti djece starosti od 0 - 15 godina.

Od malignih bolesti odraslih osoba razlikuju se po kliničkoj slici, lokalizaciji, dijagnozi i prognozi. Kod djece dominiraju akutna limfoblastična leukemija, tumori mozga, limfomi i sarkomi mekih tkiva i kosti, za razliku od odraslih gdje dominiraju epitelijalni tumori kao karcinomi pluća, dojke, prostate i debelog crijeva.

Prema riječima doc. dr. Ceyhuna Bozkurta, liječnika sa 20-godišnjim iskustvom iz oblasti pedijatrijske onkologije i hematologije cilj i moto im je da nijedno dijete danas ne bi trebalo da umire od karcinoma.

"Ono što nam je najbitnije jeste uspješnost liječenja i preživljavanja naših pacijenata i taj procenat iznosi preko 85 posto. Cilj nam je da kolegama na KCUS predstavimo čime se bavimo i podijelimo naša znanja iz ove oblasti i na taj način proširimo suradnju dvije zemlje", kazao je u obraćanju novinarima doc. dr. Bozkurta.

Emina Ihtijarević zastupnica Medical Parka za BiH podsjetila je da je ova turska zdravstvena grupaciija prisutna u BiH od septembra prošle godine. 

"Ponosimo se što smo mnogim pacijentima pružili pomoć bilo kroz besplatne konsultacije, kada pacijenti mogu otići na pregled u Tursku ili bilo da su dobili adekvatne upute naših stručnjaka kako dalje nastaviti liječenje. Tema današnjeg skupa je dječija hematologija, onkologija i radiologija i želimo našim stručnjacima iz BiH omogućiti razmjenu iskustava sa ljekarima Medical Park zdravstvene grupacije iz razloga što mislimo da se samo razmjenom iskustava i znanja može doći do kvalitenog rezultata. Ovo jeste prvo predavanje. Nećemo stati na tome, želimo da ljekari dolaze nama u posjetu Medical Parku u Tursku, ali da također ljekari Medical Parka dolaze u BiH", kazala je Ihtijarević.

Nakon predavanja u prostorijama Medical Parka u Sarajevu upriličene su i besplatne konsultacije i pregledi za pacijente.

Stručno predavanje iz oblasti dječije onkologije i radiologije u organizaciji zdravstvene grupacije Medical Park bit će održano u petak, 28. oktobra, i u Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla. Isti dan su planirane i besplatne konsultacije za pacijente iz Tuzle u Poliklinici Medical Irac.

Kroz bolnice Medical Parka tretirano je više od 7 miliona pacijenta. Medical Park je tri puta bio prvi u svijetu kada su u pitanju transplantacije organa, a na 10. mjestu u svijetu se nalazi u hirurškom liječenju Parkinsonove bolesti.

Neurohirurgija, onkologija, matične ćelije i tipizacija tkiva, vantjelesna oplodnja, gama-nož radiohirurgija, genetički dijagnostički centar, estetsko zdravlje i još mnogo toga, uz najsavremeniju tehnologiju je ono čime raspolaže zdravstvena grupacija Medical Park. 

NajDoktor.ba