Oko 2.500 djece s poteškoćama u razvoju u Kantonu Sarajevo tokom popravke zuba moraju dobiti totalnu anesteziju, a javne stomatološke ordinacije ne pružaju takve usluge. 

Predsjednik Savjeta roditelja organizacije EDUS Admir Čeljo, govoreći o ovom problemu, izjavio je Feni da roditelji djecu moraju voditi u privatne klinike, gdje popravak jednog zuba pod ovakvim okolnostima košta oko 600 KM, što većina roditelja ne mogu priuštiti.

Direktorica zdravstva na Stomatološkom fakultetu u Sarajevu dr. Selma Jakupović kaže da su se obratili Ministarstvu zdravstva KS-a sa zahtjevom za osnivanje urgentnog centra koji bi 24 sata pružao usluge u svim registrovanim klinikama Stomatološkog fakulteta, a u kojem bi postojala jedinica za pružanje usluga pacijentima s poteškoćama u razvoju.

Od Ministarstva su, navodi, tražili suglasnost za otvaranje centra, kao i njegovu registraciju te saglasnost za upošljavanje novih radnika, između ostalog i anesteziologa. Međutim, kako tvrdi, nisu dobili nikakav odgovor.

- Sve troškove za opremanje odjela, plaće radnicima, ali i edukaciju stomatologa za rad s pacijentima s poteškoćama u razvoju bi finansirao Stomatološki fakultet - naglasila je u izjavi za Fenu Jakupović.

Ističe da osobe s poteškoćama u razvoju na Odjelu za maksilofacijalnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu mogu samo izvaditi zub, ali ne i izvršiti popravku.  

- Mišljenja smo da ovi pacijenti zaslužuju mnogo kvalitetniju uslugu bilo kada. Jer kada jedno dijete zaboli zub, na pregled se može čekati i do dva mjeseca. Moramo uzeti u obzir i da ta djeca imaju zdravstveno osiguranje i dužni smo im osigurati dostupnost usluga - potcrtala je Jakupović.

Ministrica zdravstva KS-a Zilha Ademaj izjavila je Feni da ovo ministarstvo nikada nije pravilo problem u vezi s osnivanjem ovog centra.

- Za taj problem se traži izgovor da treba jedan ljekar anesteziolog, ali mislim da to nije vrijedno ovog problema, jer se ovaj fakultet finansira sredstvima obaveznog zdravstvenog osiguranja i mogu u okviru odobrenih sredstava organizirati taj centar - smatra resorna ministrica.

Najavila je da će ovaj problem pokušati riješiti na način da će plaćati usluge bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi koja može pružati stomatološke usluge djeci s posebnim potrebama do kraja  godine, nakon čega će problem riješiti u okviru domova zdravlja ili Stomatološkog fakulteta u Sarajevu.

NajDoktor.ba/Agencije