Stručnjaci iz oblasti ginekologije i opstetricije (porodiljstvo), pedijatrije, neonatologije i onkologije na drugom Regionalnom kongresu iz oblasti ultrazvučne dijagnostike - Ian Donald škola na Jahorini razmjenjuju iskustva i znanja o ultrazvučnoj dijagnostici.

Na skupu koji će trajati do 30. oktobra razgovaraju o trenutnom stanju u ginekologiji i perinatologiji te ultrazvuku kao najkvalitetnijoj metodi u kliničkoj medicini uz pomoć kojeg se mogu otkriti mnoge anomalije čak i prije rođenja djetata. Organizator je Međunarodna škola ultrazvuka "Ian Donald", a sudjeluju stručnjaci iz regije i svijeta.

Osnivač Ian Donald škole, stručnjak svjetskog glasa u oblasti ultrazvučne dijagnostike i opstetrike doktor Asim Kurjak na pres konferenciji okarekterizirao je taj skup kao tribinu dostignuća, te naglasio da je posebna pažnja posvećena funkciji organa nerođenog djeteta.

"Razgovarat ćemo o tome kako organi nerođenog djeteta rade u maternici majke. To je izuzetno potrebno. Naprimjer najkompliciraniji organ u nerođenog djeteta je mozak, a otkrili smo da je lice ogledalo mozga. Studijom pokreta lica, u trudnoći i sedam dana nakon poroda, zaključujemo o funkciji i sazrijevanju mozga", kazao je prof. Kurjak o tome šta on i njegov tim rade.

Među sudionicima skupa svakako je značajan i prof. dr. Erich Saling koji je uveo perinatalni tim (ginekologija i pedijatrija, a kasnije i niz drugih bazičnih struka) nakon što je prije 60 godina, vizionarski zaključio da u najkritičnijem razdoblju života svakog čovjeka (onom u maternici majke i prvih sedam dana po rođenju) ne može brinuti jedna osoba, ma kako dobar stručnjak bio. Krajnji produkt je živo i zdravo, ali i za život sposobno novorođenče.

Direktor poliklinike Sunce-Agram specijalista ginekologije i akušerstva i direktor Ian Donald škole za BiH Taib Delić naglasio je da je ovim skupom "Sarajevo ponovno ušlo na velika vrata u oblast ginekologije, ultrazvuka i perinatologije, ali u svjetskom okviru".

Drugi regionalni kongres okarakteriziran je i kao uvod u IV svjetski kongres o ultrazvuku, koji će biti održan 2018. godine u Sarajevu, a naglašeno je da je organizacija takvog skupa značajno priznanje za organizatora, ali i za BiH u cjelini.

IDS najveća je globalna asocijacija za edukaciju iz oblasti ultrazvuka, a prisutna je u 110 država svijeta. Ian Donald škola (IDS) u BiH djeluje 12 godina, a Sarajevo i BiH imaju mogućnost da postanu "rasadnik vrhunskih stručnjaka iz oblasti medicine".

U okviru II Regionalnog kongresa o ultrazvuku u ginekologiji i perinatologiji postavljena je izložba akademskog slikara Marka Kusmuka, koju je večeras otvorio prof. dr. Asim Kurjak.

Izložba pod nazivom "3+33+63" predstavlja postavku slojevite prirode u čijoj osnovi se nalaze tri generacijske cjeline porodice Kusmuk.

Ako još uvijek niste pročitajte:

Vrhunski stručnjaci iz ginekologije i perinatologije na kongresu u Sarajevu

Edukativni centar Međunarodne škole ultrazvuka "Ian Donald" otvoren pri Bahçeci centru u Sarajevu

NajDoktor.ba