Ian Donald škola ultrazvuka za BiH imenovala je danas za počasne članove ugledne stručnjake u oblasti ginekologije, neonatologije i ultrazvučne dijagnostike prof. dr. Ericha Salinga, prof. dr. Franka Chervenaka i prof.dr. Asima Kurjaka, a diploma im je uručena na Drugom regionalnom kongresu iz oblasti ultrazvučne dijagnostike koji se od 28. do 30. oktobra održava na Jahorini.

Profesori Asim Kurjak i Frank A. Chervenak direktori su Međunarodne "Ian Donald" škole, a prof. dr. Erich Saling smatra se začetnikom perinatalne medicine.

Saling je vizionarski predvidio prije gotovo 60 godina da o istom biću u dvije različite faze njegova života (u maternici majke i onoj u prvih sedam dana života) zajednički treba da brinu dvije specijalnosti (ginekolog i pedijatar), ali i više drugih graničnih oblasti.

Stvorio je pojam perinatalnog tima koji po potrebi uključuje i dječije hirurge i neurohirurge. Odgojio je hiljade vrsnih stručnjaka, a značajan broj ih je iz naše regije. Iako u 92. godini života, još je aktivan.

Frank Chervenak je profesor univerzitetske klinike Cornell u New Yorku i istaknuti bioetičar, stručnjak svjetskog glasa u oblasti ultrazvučne dijagnostike i opstetrike prof. dr. Asim Kurjak je i predsjednik Svjetske akademije perinatalne medicine i osnivač Ian Donald škole.

Ian Donald škola u BiH postoji 12 godina, a direktori su prim.dr. Taib Delić i mr.sc.dr. Selma Porović.

Na jahorinskom skupu okupili su regionalne i svjetske stručnjake, a cilj je edukacija iz ultrazvuka koji je jedan segment u perinatologiji, kao i razmjena iskustava iz država regije da bi se utvrdile slabe tačke i radilo na poboljšanju perinatalne zdravstvene zaštite te apeliralo na donošenje adekvatnih odluka.

Škola ultrazvuka Ian Donald osnovana je 1981. godine u Dubrovniku. Dobila je ima po škotskom ljekaru, pioniru ultrazvuka u akušerstvu. Najveća je globalna asocijacija za edukaciju u svijetu, a prisutna je u 110 država.

NajDoktor