Kako u svom obliku može biti blaga i diskretna poput crvenila lica koje ne prolazi te kasnije pogoršanja u obliku prištića i zadebljanja kože uvijek se nastoji zaustaviti daljnje napredovanje bolesti time da crvenilo bude što manje izraženo i neprimjetnije.
Kao i na mnogobrojne bolesti veliku ulogu u nastajanju rozaceje ima genetika, pa ako je već neko imao u porodici crvenilo lica velika je vjerojatnost da će se rozaceja pojaviti i kod drugih članova porodice. Jesen je najgori period u godini za rozaceju, problem osjetljive kože kod kojeg su na području nosa i obraza stalno prisutni crvenilo, suhoća i sitan osip.
Mnogobrojni faktori pogoršavaju rozaceju i potiču njezino nastajanje i o njima se rade mnogobrojna istraživanja pa se zna da UV zrake, stres, gastritis, jako začinjena hrana, crno vino, određena kozmetika.
Da se zaključiti da nagle promjene u temperaturi, vjetar i stres snažni su okidači rozaceje, ali i začinjena hrana i alkohol, a upravo u jesen nastupaju promjene temperature, povratak na posao koji donosi povećan stres te promjene u prehrani, jer obično ujesen prelazimo na težu i začinjeniju hranu.
Iako mnogi miješaju rozaceju s aknama, proizvodi namijenjeni za liječenje akni mogu pogoršati stanje rozaceje. Odaberite proizvode namijenjene za njegu osjetljive kože koji smiruju upalu i ublažavaju crvenilo. Rozaceju pokušajte smiriti u jesen, jer bi se moglo dogoditi da zimi, kad se temperature drastično snize, dođe do pogoršanja s kojim ćete teško izaći na kraj.