Na ultrazvuk srca pacijenti u Kantonalnoj bolnici "Zenica" čekaju i duže od godinu dana. Zbog neuređenog sistema naručivanja u kojem ne znaju kada će dobiti termin, odlaze u privatne klinike ili traže veze za brži pregled u Bolnici.

Šezdesettrogodišnji Ekrem Ramić Iz Visokog je jedan od 750 pacijenata koji čekaju na ultrazvuk srca u Kantonalnoj bolnici "Zenica" (KBZ). Uputnicu je dobio prije osam mjeseci, ali još nema informaciju kada će dobiti termin. Ima visok tlak i otežano diše.

Ekrem Ramić iz Buzića kod Visokog osam mjeseci čeka na termin za ultrazvučni pregled srca u Kantonalnoj bolnici "Zenica". On nije u mogućnosti platiti pregled u privatnoj klinici. (Foto:CIN)

Iako u Bolnici tvrde da se na ovu uslugu čeka do osam mjeseci i da pacijente o terminu informišu telefonski ili lično, istraživanje Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) pokazuje da u praksi nije tako. Na ultrazvuk se čeka i više od godinu dana, a pojedini pacijenti nikada ne budu pozvani. Bolnica ne poštuje zakonsku odredbu i ne šalje pisano obavještenje pacijentima o rednoj poziciji na listi čekanja. Ali, primjenu zakona niko ne kontroliše.

U nesređenoj situaciji pacijenti traže pomoć u privatnim klinikama ili preko poznanstava u Bolnici na osnovu kojih će smanjiti vrijeme čekanja.

Jedan aparat i 750 pacijenata

Oboljenja srca i krvnih sudova najčešći su uzrok smrti stanovnika Zeničko-dobojskog kantona (ZDK). Prema podacima kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo, u 2014. godini od ovih bolesti je umrlo 1.740 osoba, što je više od pola ukupnih smrtnih slučajeva. Među ovim oboljenjima najčešće se javljaju srčana slabost i akutni srčani udar.

Ultrazvučni pregled je jedna od najpouzdanijih metoda u otkrivanju bolesti srca i krvnih žila.


Do sada se ultrazvučni pregled u Kantonalnoj bolnici "Zenica" obavljao na aparatu starom 18 godina. Nedavno je kupljen još jedan koji bi uskoro trebao biti u funkciji. (Foto: CIN)

Kardiolog Adnan Delić iz Kardiocentra “Sarajevo“ kaže da čekanje na ultrazvuk srca može otežati proces liječenja.

"Neki pacijenti mogu imati vrlo teške pa i fatalne posljedice jer se nije na vrijeme dijagnosticirao ozbiljan problem koji će u velikoj mjeri uticati na njihovo stanje", pojasnio je.

Pacijenti s područja ZDK-a ultrazvuk mogu uraditi u Općoj bolnici u Tešnju i Kantonalnoj bolnici “Zenica“ u koju se upućuje najveći broj pacijenata. Ukoliko imaju zdravstveno osiguranje i pri tome su oslobođeni participacije, kao što su primjerice penzioneri, osobe koje primaju socijalnu pomoć ili djeca, ovu uslugu neće platiti. Ostali zdravstveni osiguranici platit će 25 KM participacije.

Međutim, na pregled će čekati dugo jer u zeničkoj bolnici radi jedan ultrazvučni aparat, star 18 godina, skoro duplo više nego je prosječni vijek trajanja takvog aparata.

Zamjenik direktora za medicinske poslove u KBZ-u Harun Hodžić kaže da se dnevno uradi od 20 do 30 pregleda ultrazvukom. Prioritet pri pregledu imaju pacijenti sa infarktom i pacijenti koji leže u bolnici, nakon čega na red dolaze naručeni pacijenti.

Problem postaje veći ukoliko se aparat pokvari, kao što je bilo prošle godine kada pet mjeseci nije radio. Na kraju te godine broj osoba upisanih na listu čekanja za ultrazvučni pregled srca dosegnuo je 750.


U Kantonalnoj bolnici "Zenica" u bilježnice upisuju imena pacijenata koji su upućeni na ultrazvučni pregled srca. (Foto: CIN)

Prema Zakonu o pravima, obavezama i odgovornostima pacijenata Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), bolnice imaju obavezu da pacijentima pošalju obavještenje o poziciji na listi čekanja.

Zdravstvene ustanove koje ne obavijeste pacijente mogu prema Zakonu biti kažnjene sa 10-15 hiljada KM. Međutim, u ZDK-u nema inspektora koji bi kontrolisali provođenje ove zakonske obaveze. U tom slučaju nadležna je Federalna uprava za inspekcijske poslove, ali oni kažu da imaju dva inspektora i da ne mogu sve iskontrolisati.


Na kraju prošle godine na listi čekanja za ultrazvučni pregled srca u Kantonalnoj bolnici "Zenica" nalazila su se imena 750 osoba. (Foto:CIN)

Iz Kantonalne bolnice "Zenica" navode da pacijenti čekaju do osam mjeseci na ultrazvuk i da o tome dobiju telefonsku ili informaciju na licu mjesta. Međutim, pet pacijenata među kojima je i Zeničanka Muharema Mahmutović rekli su novinarima CIN-a da to nije tako. Mahmutović kaže da je na Interni odjel KB-a došla u decembru kada joj je EKG snimak otkrio "blok desne grane srca". Vratili su je kući bez zakazanog termina za ultrazvuk. Rekli su da nije hitan slučaj i da će je pozvati. Na poziv čeka već tri mjeseca.

Hodžić kaže da se na ovu uslugu čeka jer imaju samo jedan aparat za sve pacijente. Bolnica je nabavila još jedan aparat koji još nije počeo sa radom.

Ultrazvuk u domu zdravlja

Stanovnici općina Tešanj, Doboj Jug, Olovo, Maglaj, Visoko i Zavidovići ultrazvučni pregled srca mogu obaviti u lokalnim domovima zdravlja. Međutim, tu uslugu platit će od 30 do 80 KM. Domovi zdravlja mogu od pacijenata naplaćivati usluge za koje od zavoda zdravstvenog osiguranja ne dobijaju novac. Ultrazvuk srca nije pregled koji se inače obavlja u domovima zdravlja. Direktor Doma zdravlja "Visoko" Senad Karavdić kaže da su ovu uslugu uveli zbog zahtjeva pacijenata i duge liste čekanja u zeničkoj bolnici.

"Čekati na pregled pola godine ili godinu je van svake pameti u medicini", kaže Karavdić i dodaje da bi razuman period bio do mjesec dana.

On kaže da pacijentima ne sugerišu da kod njih urade pregled.

"Napiše se uputnica za zeničku bolnicu i ostavimo pacijentu izbor", kaže Karavdić.

Direktor Senad Karavdić kaže da su u Domu zdravlja "Visoko" uveli ultrazvučni pregled zbog zahtjeva pacijenata. (Foto: CIN)

Ultrazvuk srca je u Visokom uradila Bedra Vehabović jer su joj u Zenici rekli da će čekati duže od godinu dana. Zbog bolova u predjelu srca i visokog pritiska nije se usudila čekati.

"Platila sam 50 maraka, iako sam ja, recimo, socijalni slučaj", kaže ona i dodaje da ne radi i da živi s bratom od njegove penzije.

Zdravstvena ustanova mora biti verificirana za pružanje usluga koje nudi slobodno na tržištu, navode iz Ministarstva zdravstva FBiH. U ZDK-u nijedan dom zdravlja nije verificiran za ultrazvučni pregled srca, kaže Hajrudin Hedžić, sekretar Kantonalnog ministarstva zdravstva. Dodaje da je zdravstvena inspekcija dužna to kontrolisati.

Nijaz Uzunović, glavni federalni zdravstveni inspektor, kaže da bi mogli izvršiti nadzor, ali da to nikada prije nisu radili. Uzunović je na osnovu upita CIN-a dao nalog inspektorima da izvrše kontrolu.

Privatne veze ili privatne klinike

Pacijenti koji ne znaju koliko će čekati na ultrazvuk niti hoće li uopće dobiti termin imaju mogućnost otići na pregled u privatne klinike. U pet privatnih klinika u ZDK-u, koje su kontaktirali novinari CIN-a, cijena ultrazvučnog pregleda srca je 50 KM. Ovu cijenu platio je i Asim Šabanović iz Visokog u privatnoj klinici "Intermed" u Kaknju. On kaže da su mu u zeničkoj bolnici rekli da će čekati između godinu i godinu i po.

"To je bruka – srce je u pitanju, nije u pitanju neka sitnica", kaže Šabanović.

Zijad Šut iz Zenice je imao dva srčana udara i dvije operacije na srcu. Kaže da je dugo čekao na sve preglede koje je radio u proteklih 13 godina koliko se liječi, ali da još nije platio pregled u nekoj privatnoj klinici.

"Ako mi je nešto baš hitno, onda zovem telefonima, tražim nekog ko mi to može završiti malo brže, da ne čekam toliko dugo. (…) To tako funkcioniše", kaže on.

Pomoćnik direktora Hodžića kaže da su privatne veze uvijek postojale i da će postojati.

"Niko od nas nije imun na te privatne veze", kaže on.

(NajDoktor.ba/Centar za istraživačko novinarstvo (CIN)/Foto: CIN)