Poticanje učinkovite oralne higijene već od najmlađe dobi djeteta ključno je za zdrave zube u budućnosti, a time i zdravlje cijelog organizma. 

Provođenje dobre navike svakodnevnog održavanja oralne higijene pomoći će vašem djetetu da razvije svijest o važnosti oralnog zdravlja koja će ga pratiti tokom cijelog života. Prema riječima dr. Amele Husić upravo je uloga roditelja u poticanju oralnog zdravlja kod djece najvažnija, stoga pomozite vašim najmlađima da steknu dobre navike i zdravim osmijehom koračaju kroz život. Dr. Husić napravila je detaljnu analizu ove tematike: 

KARIJES I PLAK

Zubni plak je glavni etiološki činitelj nastanka karijesa i bolesti zubnog mesa. Izgleda kao nevidljiva sluz na površini zuba koja se teško skida, a može se ukloniti mehaničkim čišćenjem. Plak se uspješno boji tabletama za otkrivanje plaka i time daje jasnu sliku o učinkovitosti pranja zubi. Količina plaka i broj bakterija u slini su u neposrednoj vezi s ugroženošću svakog pojedinca karijesom.

Uklanjanje plaka, odnosno potpuna oralna higijena, najdostupnije je, najjeftinije i najučinkovitije sredstvo u prevenciji karijesa. Karijes je prema definiciji hronična, bakterijska infekcija koja rezultira gubicima minerala iz inficiranog zuba. Bez obzira na dobro poznavanje prirode bolesti, karijes je najraširenija bolest civilizacije od koje boluje 90% stanovništva.

ČETKAJTE VEĆ OD PRVOG DANA

Većinu roditelja muči kada započeti s oralnom higijenom kod djeteta. Američka dentalna udruga savjetuje da se s higijenom usne šupljne započne već nekoliko dana po rođenju. Ova preporuka djeluje zbunjujuće jer dijete nema zube. Misli se na nježno čišćenje ostatataka hrane u ustima i naslaga na sluznici koje služe bakterijama kao hranjiva podloga i mogu oštetiti zubić već pri nicanju.

Uloga mliječnih zubića je vrlo važna. Oni čuvaju mjesto za trajne zube, potiču rast i razvoj gornje i donje čeljusti te važni su za razvoj zagriza. Poželjno je da se djetetu nakon hranjenja usta ispiru vodom ili nezaslađenom tekućinom, a prije spavanja da se sluznica nježno obriše i očisti vlažnom gazom.

KAKO ČETKATI ZUBE

Prvi ili mliječni zubići počinju nicati u dobi oko 8 mjeseci, obično se prvi pojave donji prednji zubi. Kada dijete navrši oko 18 mjeseci, počinju nicati prvi kutnjaci. Čim krenu, mliječni zubići se mogu četkati mekanom četkicom, veličinom prilagođenom dobi djeteta.

Zube treba četkati dva puta na dan, ujutro i navečer. Četkati treba unutrašnju, vanjsku i gornju površinu zuba pod uglom od 45 stepeni, uvijek istim redoslijedom kako se neki dio ne bi zaboravio. Također, važno je i očistiti rubove desni gdje se bakterije najlakše skupljaju.

Smatra se da je djeci potrebna pomoć u četkanju sve do 10. godine, a s vremenom će djetetova motorika napredovati i četkanje postati učinkovitije. Dijete svaki put treba pohvaliti za uloženi trud, a negativnu motivaciju (zastrašivanje stomatologom) treba izbjegavati.

Optimalno vrijeme trajanja četkanja trebalo bi iznositi minimalno dvije minute, najmanje 3 puta na dan. Karijes se najčešće stvara na stražnjim zubima stoga se oni moraju naviše četkati. Četkicu je potrebno mijenjati svaka tri mjeseca, a posjet stomatologu poželjan je svakih 6 mjeseci, čak i ako ne boli zub, da se umanji strah od zubara.

ZUBNE PASTE

Upotreba paste se ne preporučuje do druge godine života, nakon toga može se koristiti manja količina paste koja sadrži fluor. Dječje paste možemo podijeliti u dvije skupine, za dob od 2 do 6 godina ili 6+.

ŠTO JE POTREBNO ZA PRAVILNU ORALNU HIGIJENU?

Osim redovnih posjeta stomatologu, treba paziti i na:

ČETKICU - važan je tip, oblik, raspored i broj vlakana. Meka vlakna jednako učinkovito odstranjuju plak kao srednja i tvrda.

ZDRAVU PREHRANU - ima ulogu u održanju kako općenitog tako i oralnog zdravlja. I uz pravilnu prehranu djeteta se javlja karijes, objašnjenje tome je tanka caklina koju mliječni zubići imaju za razliku od trajnih i time su skloniji karijesu. Vrlo je važno izbjegavati djetetu davati bočice mlijeka, čaja i soka prije spavanja, tako nastaje tzv. karijes bočice.

OTOPINE ZA ISPIRANJE USTA - zajedno s redovnim četkanjem daju bolji rezultat u zaštiti desni. Dječje vodice registrirane su za upotrebu od 6 do 12 godine života.

ZUBNI KONAC - prvo sredstvo uz interdentalne četkice za higijenu međuzubnog prostora, za djecu postoje i držači zubnog konca za lakše korištenje.

KSILITOL - novija istraživanja govore o žvakaćim gumama obogaćenim ksilitolom. Ksilitol je prirodno sladilo koje ne može hraniti bakterije i time se smanjuje koncentracija zubnih naslaga i plaka, a posljedično bakterija i karijesa. Ksilitol stimulira stvaranje sline koja otklanja ostatke hrane i neutralizira pH vrijednost te doprinosi mineralizaciji zuba.

Više o dr. Ameli Husić pročitajte u linku: https://mojdoktor.ba/doktor/amela-husic-/561108e92d69176911000000

 

oznake:   Oralna higijenazubi