Kinesio taping metoda razvijena je prije 30 godina u Japanu, a njene temelje na osnovu svog kliničkog iskustva postavio je dr. Kenzo Kase. Upravo je ovaj liječnik utvrdio da mnogi bolovi rezultiraju usljed funkcijskih smetnji mišića i tkiva u području zglobova i narušene harmonije njihovog međusobnog odnosa. Kako bi se riješio takvih tegoba dr. Kase je osmislio metodu, koja se danas koristi više nego ikada. Jedna je od najpopularnijih metoda liječenja kod sportista. 

Treba istaknuti da je ova metoda liječenja postala i sastavni dio prevencije i rehabilitacije na svjetskim prvenstvima, olimpijskim igrama i različitim sportskim takmičenjima.

Na pitanje zašto je ova metoda toliko učinkovita u liječenju boli i kako djeluje kinesio taping metoda za portal Najdoktor.ba odgovore je dao dr. Edin Buljugić, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije. Dr. Buljugić, osnivač Medicinskog centra Sporticus iz Sarajeva između ostalog, objašnjava način primjene ove metode i kod trudnica, koje se vrlo često suočavaju sa opuštanjem ligamenata, pojavom strija, kao i jakim bolom u kičmenom stubu.  

Kako djeluje kinesio taping

"Traka je elastična, a njenim pravilnim natezanjem i primjenom na tačno određeni dio tijela postižemo željeni učinak. Traka ima stepen elastičnosti veoma sličan elastičnosti kože i mišića, prozračna je tako da koža normalno diše i istovremeno se oslobađa znoja, ima tanak ljepljivi sloj koji se aktivira tjelesnom toplotom, može da se nosi više dana, čak možete i da se tuširate, jedino je potrebno da se tapkanjem frotirom osuši nakon kvašenja. Može se primijeniti na stotine načina korištenjem raznim specijaliziranim oblicima (I,X, Y…). Trake stimuliraju proprioceptore, a facilitiraju ili inhibiraju obrasce pokreta i mijenjaju ih ovisno o tome šta želimo dobiti”, objašnjava doktor Buljugić.

Temeljne funkcije i učinci kinesio tapinga:

poboljšanje funkcije mišića: npr. nakon rupture mišića, tekućina koja tom prilikom nastaje u međustaničnom prostoru uzrokuje povećanje pritiska, javljaju se bolovi, oticanje i povećanje tonusa mišića
poboljšanje cirkulacije tjelesnih tekućina: npr. kod oštećenja tkiva dolazi do izlijevanja tekućina u određenom području, što rezultira upalnom reakcijom


redukcija boli: lijepljenje trake potiče podražaj mehanoceptora na koži. Nastali signali putem mehanoceptora stižu u leđnu moždinu, aktiviraju stanice za kontrolu u moždanom stablu i time smanjuju jačinu osjećaja boli u mozgu
podupiranje funkcije zgloba: različitim načinom postavljanja kinesio tapinga utječe se na mišićni tonus, korigiraju se nejednakosti i asimetrije, čime nastaje ravnoteža u mišićnim grupama.

"Kinesio tapingom se koriguje funkcija mišića koji je zahvaćen nekim oboljenjem, koji boli ili je pod upalom i otokom. Postavljanjem trake smanjuje se prekomjerna upotreba mišića i u isto vrijeme poboljšava cirkulacija, naročito limfotok kojim se odvode toksini i nagomilana tečnost koja povećava pritisak i dovodi do bola i otoka", kaže dr. Buljugić.

Dr. Buljugić: Kinesio tapingom se koriguje funkcija mišića koji je zahvaćen nekim oboljenjem

Otkriva i da kinesio taping nije ograničen isključivo na probleme sa mišićima i zglobovima nego nudi mogućnost šire primjene poput liječenja migrene, edema, inkontinencije i menstrualnih bolova. 

Ova metoda također služi i kao preventivna mjera kod rekreativnog bavljenja sportom.

Četiri su tehnike postavljanja kinesio tapinga:

postavljanje kinesio tapinga djeluje na normalizaciju tonusa, smanjenje boli i poboljšanje elastičnosti
postavljanje na mišiće primjenjuje se kod povišenog ili sniženog tonusa, kao i kod ozljeda mišića. Postavljanje kinesio tapinga djeluje na normalizaciju tonusa, smanjenje boli i poboljšanje elastičnosti
postavljanje kinesio tapinga na ligamente primjenjuje se kod ozljeda, preopterećenja tetivnog aparata i ligamenata što rezultira smanjenjem boli i poboljšanjem elastičnosti
korektivno postavljanje trake razlikuje se prema korekciji funkcije i korekciji fascije. Korekcija funkcije se primjenjuje kod lošeg položaja kostiju, npr. korekcija patele i prilikom nanošenja traka se maksimalno rastegne. Korekcija preko fascije primjenjuje se preko lijepljenja mišićne facsije i djeluje na opuštanje fascije kao i smanjenje boli. Postavljanje kinesio tapinga na fasciju vrši se na način da se traka maksimalno nategne.

Postavljanje za protok limfe omogućava podizanje kože, čime se povećava prostor između kože i supkutanog tkiva, time se omogućava da limfa jednostavnije istječe u limfni sistem, što rezultira bržim smanjenjem edema.

Kinesio taping za trudnice

Kinesio taping za trudnice je siguran oblik primjene terapije i za majku i za dijete zbog površne primjene.   

Flaster ne sadrži lijek, a podržava prirodne procese i koristi se za:

sprječavanje nastanka strija,
podupiranje rada trbušnih mišića,
smanjenje bolova u leđima,
opuštanje ligamenata i povećanje stomaka,
poboljšanje mikrocirkulacije i propriocepcije
smanjenje limfoedema.

Vrlo često se, ističe dr. Buljugić, u fizijatrijskoj praksi sreću sa trudnicama koje imaju bol u kičmenom stubu, a najčešći uzroci su:

širenje materice (posljedično isteže mišiće, povećava intraabdominalni pritisak i pritišće nervne strukture)
povećanje tjelesne težine
izmjenjena statika cijelog tijela
izmještanje težišta tijela u naprijed, što dodatno isteže mišiće i napreže kičmeni stub
ranija oboljenja kičmenog stuba

U praksi je to najčešće trudnoća u drugom ili trećem tromjesečju, bol je lokalizovan najčešće u krsno-slabinskom dijelu i pojačava se sa dužim stajanjem.                                            

Indikacije za primjenu metode kinesio tapinga:

rupture tetiva, ozljede meniscusa, problemi sa hrskavicom
kod istegnutih i preforsiranih mišića usljed prenaprezanja
spazam mišića
edem
kod nepravilnog držanja i problema sa posturom (npr.kifoza, skolioza)
kod LS ishijalgije djeluje rasteretno na upaljeno područje (lumbago, lumboichijalgija)
kao pomoć kod neuroloških oboljenja radi spriječavanja sekundarnih komplikacija (fleksornih kontraktura, patoloških pokreta)

Kontraindikacije za primjenu metode kinesio tapinga:

otvorene rane
nezacijeljeni ožiljci
neurodermitisi i psorijaza
genitalne zone u prva 3 mjeseca trudnoće.

NajDoktor.ba