Mnoge osobe alergične na njen polen sa strahom očekuju cvjetanje ambrozije. Polen ove korovske biljke jedan je od najjačih poznatih alergena i vrlo je agresivan za disajni sistem jer napada skoro sve sluznice. Kod osjetljivih i alergičnih osoba uzrokuje alergijsku rekaciju klasičnih simptoma, prije svega crvenilo očiju, suzenje, začepljenje nosa, kihanje, kašalj, otežano disanje, astmu, a nisu rijetki slučajevi i promjena na koži.

U najnovijoj studiji navodi se da bi klimatske promjene mogle do 2050.  udvostručiti broj Evropljana alergičnih na polen ambrozije, pa bi se taj broj sa sadašnja 33 miliona mogao popeti na 77 miliona.

Ova biljka porijeklom iz Sjeverne Amerike koja se veoma brzo širi i čiji polen uzrokuje jake alergije, već je dosta prisutna u središtu i na jugu Evrope kao i na jugoistoku Francuske, uprkos redovnim uništavanjima.

Alergija na ambroziju spada u polenske ili sezonske alergije od kojih u različitom stepenu pati gotovo 40 posto Evropljana. Te alergije može prouzrokovati polen drveća (breza, čempres) u proljeće, a u ljeto i jesen polen trava i korova.

"Ovo je prva studija kojoj je zadatak da izmjeri eventualni uticaj klimatskih promjena na alergije", istakao je Iain Lake, vođa studije objavljene u časopisu "Environmental Health Perspectives".

Naučnici su do broja od 77 miliona alergičnih Evropljana došli polazeći od pretpostavki koje pokazuju da će se polen ambrozije u budućnosti proširiti i na druge evropske zemlje poput Njemačke i Poljske.Kako navode istraživači, dvije trećine tog povećanja mogu se pripisati klimatskim promjenama, a jedna trećina prirodnom širenju te agresivne biljke.

Budu li se provodile mjere za suzbijanje ambrozije, broj alergičara bi do 2050. mogao pasti na 52 miliona, a bude li se biljka širila brže nego što se predviđa, taj broj bi mogao da naraste na 107 miliona, upozorila je Michelle Epstein, naučnica na bečkom univerzitetu.

Epstein u budućnosti predviđa pogoršanje simptoma alergije na ambroziju zbog jače koncentracije polena i dužeg razdoblja cvjetanja koje bi se moglo produžiti do sredine oktobra. 

Ova biljka koja može da naraste do 1,80 m, izuzetno je otporna i prilagođava se gotovo svakoj vrsti tla, dobro podnosi sušu, a njeno sjeme može u tlu preživjeti više od deset godina.

Osim u Sjevernoj Americi i u Evropi, proširila se i u nekim dijelovima Australije, Južne Amerike, pa čak i Japana.

NajDoktor.ba