Klinika za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla organizirat će niz aktivnosti povodom 1. decembra - Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, a s ciljem podizanja nivoa svijesti o ličnoj odgovornosti i motivaciji javnosti za prevazilaženje predrasuda i stigme kad je u pitanju testiranje na HIV.

Za četvrtak, 1. decembar Savjetovalište za dobrovoljno, povjerljivo i besplatno savjetovanje i testiranje na HIV i virus C hepatitisa Klinike za zarazne bolesti UKC Tuzla radit će 24 sata. Bit će organizirano i noćno savjetovanje i testiranje na HIV.

U Edukativnom centru Klinike za zarazne bolesti s početkom u 10 sati bit će održano stručno predavanje na kojem će o AIDS-u govoriti šefica Odjeljenja za AIDS, respiratorne i karantinske bolesti prim. dr. Sana Šabović.

"Klinika za zarazne bolesti organizovat će aktivnosti za građane, u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, Udruženjem medicinskih sestara i tehničara FBiH, Udruženjem "Zemlja djece" Tuzla i Pozorištem mladih Tuzla. Tako će, na trgu kod "Ismeta i Meše" od 10 do 14 sati, građani imati priliku da dobiju edukativno-informativni materijal, te da o spomenutoj problematici razgovaraju sa stručnim osobljem. U terminu od 12 do 13 sati bit će održan performans Pozorišta mladih Tuzla", saopćeno je iz UKC Tuzla.

NajDoktor.ba