Ženski hormoni, poput estrogena, mogu utjecati na dišne putove jednako kao alergeni i pelud. Međutim, estrogen nije sam po sebi kriv za stvaranje simptoma astme, nego njegova fluktuacija: povećanje i snižavanje koje može uzrokovati upalne procese.
Stručnjaci koji su proučavali povezanost između estrogena i astme, objašnjavaju kako stabilizacija razine estrogena može imati pozitivne učinke na astmu. S druge strane, terapija koja nadoknađuje razinu estrogena, odnosno dovodi ga u ravnotežu, povezana je s većim rizikom od razvijanja krvožilnih bolesti. No, ako neko boluje od astme zbog niske razine estrogena, onda je takva terapija odgovor, bez obzira na daljnje loše posljedice po zdravlje.
 

Menstrualni ciklus

Razina hormona drastično se mijenja za vrijeme menstrualnog ciklusa, bez obzira bio on pravilan ili nepravilan. Najopasnije razdoblje je prije početka mjesečnice kada je razina estrogena niska, odnosno on je gotovo na nuli. Liječnici tvrde kako se većina hospitalizacija upravo događa za vrijeme ovog dijela ciklusa.

Trudnoća

Istraživanja su podijeljena kada je u pitanju trudnoća i opasnost od astme: jedna trećina trudnica će primjetiti pogoršanje simptoma astme, kod druge trećine oni će se poboljšati, a kod posljednje trećine će ostati na istoj razini. Na svu sreću, ako se astme drži pod kontrolom, komplikacije se neće prenijeti na bebu.

Menopauza

Menopauza predstavlja "divljanje“ hormona: razina estrogena je čas visoka, a čas niska. No, najčešće je niska. Žene mogu kontrolisati simptome astme jedino ako drže razinu ovog hormona uravnoteženom i izbjegavaju njegove dramatične promjene.