Naučnici klinike Mayo iz Minnesote izumili su novu vrstu spinalnog grafta koji "naraste" na pravilnu veličinu i zauzima željeni oblik nakon ugradnje.

Za razliku od trodimenzionalno printane kičme, koje se već razvija u laboratorijama, ovaj graft od spužvastog polimera djeluje kao biorazgradivi materijal čija je uloga omogućiti izrastanje dijelova prirodnih kostiju pacijenata s rakom, nakon što su im originalne hirurški uklonjene.

Rak koji metastazira često ima tendenciju smještanja u kičmu. Ljekari mogu izrezati dio zahvaćenog koštanog tkiva, ali to ostavlja velike šupljine u pršljenovima. Često se u tim situacijama vrši ugradnja šipke od titanija, što je skup i komplikovan zahvat.

Jednostavan i brz pristup

Nova tehnika naučnika američke klinke kombinuje jednostavni pristup i brzi oporavak u odnosu na ugradnju titanija te istovremeno pojeftinjuje operaciju.

Za ugradnju revolucionarnog polimera, ljekari kroz malu rupu u pacijentovim leđima ili vratu injektiraju polimer u obliku hidrogela u šupljinu u kosti. Polimer apsorbira fluide i raste dok ne popuni prazninu. Ljekari upravljaju tako što ubace ''kavez'' koji polimer popunjava tokom širenja. Nakon popunjavanja polimer se stvrdnjava, a koštano tkivo u okruženju počinje rasti oko i unutar njega te ga tak učvršćuje.

Naučnici navode da bi klinički testovi na ljudima mogli početi u nekoliko idućih godina.

Kako sve to izgleda, pogledajte u videu.

(NajDoktor.ba/Agencije)