Ciste su tvorevine ispunjene tekućinom, a mogu se pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi. Najčešće nije potrebno nikakvo liječenje, jer većinom spontano nestanu, ali neke mogu uzrokovati komplikacije te ih je potrebno odstraniti. 
Ciste nastaju uglavnom na jajnicima, a rijetko na drugim dijelovima spolnog sistema.
 

Vrste cisti

Najčešće su to funkcionalne ciste, zatim cistične tvorbe kao posljedica upale jajnika i jajovoda (tuboovarijski apsces), endometriotične ("čokoladne") ciste, ali i dobroćudni i zloćudni tumori cističnog izgleda. Kod procjene tipa ciste veoma je važna dob u kojoj se pojavljuje, simptomi, ultrazvučni izgled te vrijednosti tumorskih markera.

Simptomi

Ciste većinom ne stvaraju nikakve simptome dok svojom veličinom ne počnu pritiskati okolne organe (mokraćni mjehur, debelo crijevo, velike krvne žile u maloj zdjelici) te ako se ne rotira oko svoje baze zbog čega dolazi do poremećaja cirkulacije ili ako zbog prsnuća ciste dođe do nadražaja potrbušnice. Još neki od simptoma zbog kojih se može posumnjati na cistu:

  • Na funkcionalnu cistu može upućivati raniji nastup ili kašnjenje menstruacije, krvarenje između menstruacija, bol u donjem dijelu trbuha u drugoj fazi ciklusa i slično.
  • Zbog pritiska ciste na mokraćni mjehur može se javiti učestalo ili otežano mokrenje.
  • Cikličko javljanje boli, jako bolne menstruacije, bol pri spolnom odnosu ili pražnjenju stolice mogu upućivati na endometriotičnu cistu.
  • Pritisak i nelagoda u maloj zdjelici koji traju duže vrijeme (nekoliko mjeseci), nadutost, oticanje trbuha, gubitak apetita i mršavljenje, mogu upozoravati na zloćudnu bolest u trbuhu te je potrebno napraviti ginekološki pregled.

Uzročnici

Na pojavljivanje može utjecati poremećen rad štitnjače, korištenje mirene ili tzv. mini kontracepcijskih tableta, a prema nekim istraživanjima, cistama su sklonije jako mršave žene te žene koje konzumiraju cigarete.

Moguće komplikacije

Ako funkcionalna cista naraste desetak centimetara ili se rotira oko svoje osi može izazvati iznenadnu jaku bol te se mora hitno operativno odstraniti. Tuboovarijski apsces je opasan u smislu da se upala može proširiti na potrbušnicu zdjelice i izazvati septičko stanje pacijentice zbog čega je potrebno intravensko liječenje kombinacijom antibiotika i operacijski zahvat. Kod mladih žena se kao posljedica može javiti neplodnost. Takav tip upale se rijetko javlja kod žena nakon menopauze i tada uvijek treba biti oprezan da se u podlozi ne skriva zloćudni proces.

Tokom ultrazvučnog pregleda na zloćudni proces jajnika može upućivati ako se ciste pojavljuju na oba jajnika, ako su građene od više šupljina sa solidnim izraslinama i povećanom prokrvljenošću te ako istovremeno postoji slobodna tekućina oko maternice i jajnika.

Metode liječenja

Ako je cista prisutna duže vrijeme, ako raste i izaziva bolove, treba je ukloniti poštednom laparoskopskom operacijom. Ako je u porodici bilo raka jajnika, trupa maternice, dojke ili debelog crijeva, liječnik se prije odlučuje za operacijsko odstranjenje ciste.

Ako se tokom operacije vidi da cista ima neke osobine koje mogu upućivati na zloćudnost, šalje se na hitnu patohistološku analizu te se operacija izvodi klasičnim putem ("na otvorenom trbuhu"), odnosno proširuje opseg operacije. Na takvu mogućnost se pacijentica uvijek upozori prije same operacije.

 

oznake:   cisteliječenje