Mnogo je onih koji propisanoj terapiji prilaze sa nedovoljnom odgovornošću, a onda, zbog nastalih posljedica, krive ljekara ili proizvođača koji su propisali ili proizveli nešto što nije djelotvorno. Međutim, istraživanja su pokazala nešto sasvim suprotno.

Greška je ipak na konzumentima, a rješavanje problema istraživači vide u pravilnom uzimanju lijekova. Evo šta biste trebali znati.

Kupovina

Kada uzimate lijekove, bilo na recept ili ne, obavezno se još jednom konsultujte sa farmaceutom. Pokažite recept koji vam je propisao ljekar. Pitajte za nuspojave, ako imate još nekih tegoba ili ste trudni.  Sve to može biti vrlo važno. Apotekar vas možda nije dobro čuo, možda nije dobro pogledao recept, možda vam je dao zamjenski lijek… Pitajte i kako ga uzimati, da li ima nekih bitnih savjeta, gdje ga trebate čuvati.

Prije obroka

Ako na lijeku piše da ga uzimate prije obroka, to ne znači odmah prije niti nekoliko minuta prije, nego 30 minuta prije obroka. To je vrlo važno jer efekti nekih lijekova mogu biti oslabljeni prisustvom hrane ili to može biti povezano sa varenjem.

Poslije obroka

Ako pak piše da lijek uzimate poslije obroka, sačekajte pet do 10 minuta, pa tek onda ga popijte. Naime, neki medikamenti mogu iziritirati želudac i usporiti probavu.

Terapija

Na nekim lijekovima je navedeno da je obavezno završiti terapiju onako kako vam je ljekar propisao. To znači da ga ne smijete prestajati uzimati ako se osjećate bolje. “Ciklus” treba biti završen kako bi lijek ubio štetne bakterije u organizmu.  Preostali mikrobi mogli bi vremenom postati jači i oduprijeti se djelovanju lijeka. Rizik je takav da se ponovo možete razboliti.

Vitaminski suplementi

Bilo da ih uzimate u vidu šumećih tableta ili običnih kapsula, vitaminske suplemente trebate konzumirati u toku dana, poslije jela, nikako na prazan stomak. Naime, njihovo djelovanje će biti umanjeno, jer ako vam je stomak prazan, oni će brzo proći kroz organizam i izaći sa urinom.

(Faktor.ba)