Komitet za ocjenu Međunarodne udruge za kvalitet u zdravstvu (The International Society for Quality in Health Care, ISQua) završio je pregled AKAZ standarda za primarnu zdravstvenu zaštitu čime je okončan odgovoran i zahtjevan proces kroz koji je prošla Agencija za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu FBiH.

Odbor za akreditaciju (Board Accreditation Committee, BAC) krovne svjetske udruge za kvalitet sastaće se 22. septembra ove godine kada bi trebalo biti i potvrđena akreditacija standarda s kojom AKAZ postaje prva agencija u regionu s međunarodno priznatim standardima a Bosna i Hercegovina ulazi u društvo 23 zemlje svijeta koje imaju ovu akreditaciju.

“Mi u AKAZ-u želimo da imamo i međunarodnu verifikaciju kvaliteta, te smo naše standarde predali na ocjenu najvišoj međunarodnoj organizaciji za kvalitet u zdravstvu i dobijanjem te akreditacije ulazimo u društvo 23 najrazvijenije zemlje svijeta koje imaju akreditirane standarde kod ISQUae kao što su SAD, Engleska, Japan ili Francuska i postajemo prva agencija iz zemalja jugoistočne Evrope u ovom elitnom društvu”, kaže doc.dr. Ahmed Novo, direktor AKAZ-a. 

 AKAZ je prošao kroz proces akreditacije standarda za primarnu zdravstvenu zaštitu što podrazumjeva standarde za domove zdravlja, timove porodične/obiteljske medicine, centara za mentalno zdravlje i apoteka krajem augusta prošle godine.  Proces za ocjenjivanje standarda kod ISQua je zahtjevan, a svi standardi, samoocjena i dokazi su morali biti prevedeni na engleski. Proces se sastoji od slijedećih koraka: Popunjavanje samoocjene i prezentiranje dokaza, Pregled i ocjena od ISQua vanjskih ocjenjivača, Popunjavanje izvještaja o činjeničnoj tačnosti (FAR factual accuracy report), Pregled izvješaja od ISQua ocjenjivača i slanje na Komitet za ocjenu, Pregled za ocjenu, ISQua Komitet za ocjenu priprema svoj izvještaj i sa svim ostalim materijalima šalje na odobravanje Odboru za akreditaciju (BAC), ISQua Odbor za akreditaciju (BAC) ratifikuje odluku o akreditaciji.

AKAZ je član ISQua-e od 2016. dogine. ISQua datira od 1984. godine kao globalna organizacija u čijem djelokrugu rada je prije svega kvalitet i sigurnost zdravstvene zaštite u svijetu. Kroz mrežu koja se proteže u 100 zemalja svijeta i pet kontinenata ISQua pruža podršku u oblasti poboljšanja sigurnosti i kvaliteta u zdravstvu i smislu efikasnijeg provođenja i ostvarivanja ciljeva u profesionalonom okruženju.

mojdoktor.ba/akaz.ba