Državna regulatorna agencija za radijacionu i nuklearnu SIGURNOST (DRARNS) u saradnji sa Međunarodnom Agencijom za Atomsku Energiju (IAEA), u okviru regionalnog projekta "Primjena nuklearnih tehnologija za dizajniranje i evaluaciju intervencija za prevenciju i kontrolu gojaznosti kod adolescenata u Jugoistočnoj Evropi" (Applying nuclear techniques to design and evaluate interventions to prevent and control obesity in adolescents in South-Eastern Europe RER6034) organizira prvi regionalni, koordinacioni sastanak i regionalnu radionicu.

Sastanak i radionica će biti održani na Jahorini, a počinju sutra. Na sastanku će učestvovati predstavnici devet država iz regiona i predstavnici Bosne i Hercegovine.

Tokom pet dana učesnici radionice će razgovarati o problemu i načinima preventivnog djelovanja kod gojaznosti mladih, a koji za posljedicu ima veliki broj drugih zdravstvenih poremećaja i problema.

Učesnike radionice će u temu uvesti stručnjaci IAEA-e i Svjetske zdravstvene organizacije.

U toku radionice učesnici će imati priliku da se u teoretskom i praktičnom smislu upoznaju sa najnovijim tehnologijama koje se koriste u ovoj oblasti u razvijenim državama.

U okviru Projekta Bosna i Hercegovina, odnosno Zavod za javno zdravstvo FBiH i Institut za Javno zdravstvo RS će dobiti opremu u vrijednosti približno 40.000 eura, saopćeno je iz Državne regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu sigurnost.

NajDoktor.ba