Udruženje respiratorne medicine iz Tuzle upozorava da zagađenje unutrašnjeg i vanjskog okoliša, neprimjeren odnos ljudi prema životnoj i radnoj sredini te klimatske promjene predstavljaju najveći rizik za zdravlje ljudi.

"Svjedoci smo povećanih koncentracija u zraku sumpor dioksida, ugljen dioksida, azotnog oksida, čestica prašine...koje često prevazilaze, prema smjernicama UN, prihvatljive nivoe zagađenosti", ističe se.

Navode da je više od 95 posto gradskog stanovništva država EU izloženo povišenim koncentracijama navedenih čestica i gasova što je dovelo do 600.000 preranih smrti tokom 2012. godine.

"Udisanje štetnih čestica i gasova dovodi do upale i edema gornjih i donjih disajnih puteva, bronhospazma i karcinogeneze", ističu iz Udruženja.

Rezultati četvorogodišnjeg istraživanja u Klinici za plućne bolesti UKC-a Tuzla ukazuju na porast obolijevanja od hronične opstruktivne plućne bolesti, bronhijalne astme, plućne tromboembolije, pneumonija, karcinoma pluća kao i upala gornjih disajnih puteva.

Preporučuju indentificiranje uzročnika zagađenja životnog i radnog okoliša, kontinuiran nadzor, izbjegavanje mjesta s povećanim koncentracijama štetnih čestica i gasova kao i boravak na planinama te reducirano kretanje naročito u jutarnjim i večernjim satima i pokrivanje lica šalom, maramom, maskom...

Među preporukama je i kvalitetno utopljavanje, izbjegavanje dužeg boravaka vani pri niskim temperaturama, provjetravanje prostorija, izbjegavanje zadimljenih i prostorija u kojima je mnogo ljudi.

Svim bolesnicima sa simptomima kašlja, iskašljavanja, zaduhe, bolova u grudnom košu, povišene temperature i zamaranja savjetuju da se jave u nadležnu ambulantu radi dijagnostičko - terapeutskih procedura.

NajDoktor.ba