Česte upale mokraćnog sistema i česte promjene krvnog pritiska s naglim porastima, nakon kojih slijedi značajan pad, dokaz su da s bubrezima nešto nije uredu.
Oksalatni kamenci su najčešći kamenci koji se nakupljaju u bubrezima. To su kristali organskog porijekla i oštećuju bubrege fizičkim pritiskom na glomerule, a uz to sprečavaju izlučivanje mokraće - što je vrlo opasno i može dovesti do intoksikacije organizma i zaluživanja mokraće.

Neophodno je posvetiti pažnju ovom jedinstvenom organu koji nas oslobađa raznih otrova i pomaže cjelokupnom organizmu u uspješnijem održavanju acidobazne ravnoteže. Treba pri tome ponajviše pripaziti na prehranu, jer ona igra izuzetno važnu, ako ne i glavnu ulogu u održavanju zdravlja bubrega.
 
Pacijenti koji su imali kamen u bubregu imaju 70 posto veći rizik od njegovog ponovnog stvaranja. Da bi se rizik umanjio potrebno je da se pridržavaju nekih jednostavnih životnih pravila.

Promjena životnih navika je ključna

Postizanje ovih ciljeva može da zahtjeva kako izmjenu ishrane, tako i primjenu odgovarajućih lijekova. Medicinska terapija (i metabolička procjena) obično se sprovode u slučaju pacijenata koji su formirali više od jednog kamena. Čak i ako je pacijent izbacio jedan kamen, važno je pregledati snimke kako bi se utvrdilo da li postoji i drugo kamenje, jer njihov prolazak nije ekvivalentan formiranju.

U najmanju ruku pacijenti s jednim kamenom se ohrabruju da povećaju unos tečnosti i periodično se kontrolišu, kako bi se utvrdilo da li postoji novo kamenje.

Pijte više vode tokom dana. Liječnici preporučuju da ljudi koji imaju historiju bubrežnih kamenaca izmokre oko 2,5 litra mokraće dnevno. Ljudi koji žive u vrućem, suhom podneblju i koji vježbaju često, trebaju piti još više vode, kako bi proizveli dovoljno mokraće.

Ako ste skloniji stvaranju kamenaca kalcijevog oksalata, liječnik će vam preporučiti smanjeni unos hrane bogate oksalatima. Tu spada cvekla, bamija, špinat, blitva, slatki krompir, čaj, čokolada i proizvodi od soje.

Smanjite količinu soli u hrani i jedite više bjelančevina biljnog porijekla. Nastavite jesti hranu bogatu kalcijem, ali s oprezom primjenjujte nadomjestke kalcija. Kalcij iz hrane koju jedete ne utiče na rizik od bubrežnih kamenaca. Nastavite jesti hranu bogatu kalcijem ukoliko vam liječnik ne odredi nešto drugo. Prije nego počnete uzimati nadomjestke kalcija savjetujte se s liječnikom, jer se oni povezuju s povećanim rizikom od bubrežnih kamenaca. Rizik možete smanjiti ako nadomjestke uzimate tokom obroka.