Dijagnosticiranje neplodnosti

Prije nego krenete na pretrage za neplodnost, morate biti svjesni da se od vas očekuje određeni angažman. Vaš liječnik će morati utvrditi kakve su vaše seksualne navike i možda će predložiti da iste promijenite. Pretrage i razdoblje pokušaja i neuspjeha može se produžiti i na nekoliko mjeseci. U trećine neplodnih parova ne može se ustanoviti uzrok neplodnosti (neobjašnjiva neplodnost).Procjena je skupa, a neke pretrage su neugodne. Na kraju nema garancije da ćete nakon svih pretraga i savjetovanja ipak zatrudnjeti.Pretrage za muškarceDa bi muškarac bio plodan, testisi moraju proizvesti dovoljan broj zdravih spermija, a spermiji se moraju uspješno ejakulirati u rodnicu. U pretragama za plodnost muškarca utvrđuje se jesu li ti procesi oštećeni.Opći fizikalni pregled - Uključuje pregled genitalija i pitanja u vezi povijesti bolesti - bolestima, invalidnosti, lijekovima i seksualnim navikama.

Analiza sjemene tekućine - Vrlo važna pretraga za muškarce, kod koje će možda biti potrebno više uzoraka sjemene tekućine. Sjemena tekućina se uglavnom dobiva masturbiranjem ili prekidom snošaja i ejakulacijom u čisti spremnik. Sjemena tekućina se analizira u laboratoriju te se utvrđuje količina, boja i prisutnost upale ili krvi.

Ispitivanje hormona - Pretragom krvi utvrđuje se razina testosterona i drugih muških hormona.

Transrektalni i skrotalni ultrazvuk - Ultrazvukom se mogu ustanoviti stanja kao što su retrogradna ejakulacija i neprohodnost ejakulacijskog voda.

Pretrage za ženeDa bi žena bila plodna, jajnici moraju redovito proizvoditi zdrava jajašca, a reproduktivni organi omogućiti da jajašca i spermij uđu u jajovode gdje dolazi do oplodnje. Reproduktivni organi moraju biti zdravi i funkcionalni.Nakon pitanja u vezi zdravlja, menstrualnog ciklusa i seksualnih navika, liječnik će vas pregledati. Tu spada i ginekološki pregled.U specifične pretrage plodnosti spadaju:Testovi za ovulaciju - Dokazuju postojanje ovulacije te utvrđuju točno vrijeme ovulacije, koje je važno za ostvarivanje željene trudnoće.

Histerosalpingografija - Ovom se pretragom utvrđuje stanje maternice i jajovoda. Eventualno otkrivena neprohodnost jajovoda ili neki drugi problemi mogu se ispraviti kirurškim zahvatom.

Laparoskopija - Provodi se pod anestezijom. Ispod pupka se radi mali rez (8 do 10 milimetara) te se uvodi tanka sonda kojom se snima stanje jajovoda, jajnika i maternice. Laparoskopijom se najčešće otkriju endometrioza i ožiljci. Mogu se otkriti i nepravilnosti jajovoda i maternice.

Ispitivanje hormona - Hormonskim testovima se provjeravaju razine ovulacijskih hormona te hormona štitnjače i hipofize.

Procjena rezervi jajnika - Ovom pretragom se može utvrditi potencijal jajnih stanica nakon ovulacije. Obično se hormonsko testiranje provodi u ranoj fazi menstrualnog ciklusa.

Genetsko testiranje - Njime se utvrđuje postoje li neke genetičke greške koje uzrokuju neplodnost.

Ultrazvuk zdjelice - Tom pretragom se utvrđuje postoje li bolesti maternice ili jajovoda.

Ne moraju svi parovi proći sve ove pretrage prije nego se utvrdi uzrok neplodnosti. Koje pretrage su potrebne i kojim redom odlučit će liječnik na temelju razgovora i dogovora s vama.