Klinička slika sindroma policističnih jajnika

Znakovi i simptomi sindroma policističnih jajnika pojavljuju se ubrzo nakon prve menstruacije (menarhe). No u nekim slučajevima sindrom policističnih jajnika razvija se kasnije, tijekom reproduktivnih godina, na primjer zbog značajnog povećanja tjelesne težine.Znakovi i simptomi, s obzirom na vrstu i težinu bolesti, variraju od osobe do osobe. Kako bi dijagnosticirao to stanje, vaš liječnik će se usredotočiti na najmanje dva od niže navedenih pokazatelja:Menstrualni poremećaj - To je najčešća značajka. Primjeri menstrualnog poremećaja uključuju menstrualne intervale duže od 35 dana; manje od osam menstrualnih ciklusa godišnje; izostanak menstruacije četiri mjeseca i duže; produženo krvarenje koje može biti slabo ili obilno.

Povišena razina androgena - Povišene razine muških hormona mogu se očitovati fizičkim znakovima kao što su pojačana dlakavost lica i tijela (hirzutizam); akne u odraslih ili teški oblik akni u adolescenata; te muški oblik ćelavosti (androgena alopecija). Međutim, fizički znakovi povišene razine androgena variraju ovisno o etničkoj pripadnosti. Ovisno o etničkoj pripadnosti, možete i ne morate imati znakove povišene razine androgena. Na primjer, žene iz sjeverne Europe ili žene azijskog podrijetla ne moraju imati te znakove i simptome.

Policistični jajnici - Povećane jajnike koji sadržavaju mnogo malih cista može se otkriti ultrazvukom. Unatoč imenu tog stanja, policistični jajnici sami po sebi ne potvrđuju dijagnozu. Da bi vam se dijagnosticirao sindrom policističnih jajnika, morate također imati neredovite menstrualne cikluse ili znakove povišene razine androgena. Neke žene s policističnim jajnicima ne moraju imati sindrom policističnih jajnika, a neke žene koje imaju tu bolest imaju jajnike koji izgledaju normalno.

Druga stanja povezana sa sindromom policističnih jajnikaNeplodnost - Žene sa sindromom policističnih jajnika obično teže zatrudne jer imaju rijetke ovulacije ili ih uopće nemaju. Sindrom policističnih jajnika je najčešći uzrok neplodnosti u žena.

Pretilost - Skoro polovina žena sa sindromom policističnih jajnika je pretilo (debelo). U usporedbi sa ženama slične dobi koje nemaju sindrom policističnih jajnika, žene sa sindromom policističnih jajnika sklonije su prekomjernoj težini i pretilosti.

Predijabetes ili dijabetes tipa 2 - Mnoge žene sa sindromom policističnih jajnika neosjetljive su na inzulin što oslabljuje sposobnost tijela da učinkovito iskoristi inzulin za regulaciju razine šećera u krvi. To može dovesti do visoke razine šećera u krvi i šećerne bolesti tipa 2. Predijabetes se također naziva oštećena tolerancija glukoze.

Acanthosis nigricans - To je medicinski naziv za potamnjelu, baršunastu kožu na šiji, pazusima, unutarnjoj strani bedara, stidnici i ispod dojki. To stanje kože znak je neosjetljivosti na inzulin.

Rano postavljanje dijagnoze i liječenje sindroma policističnih jajnika može smanjiti rizik od dugotrajnih komplikacija kao što su dijabetes tipa 2, povišeni krvni tlak, srčana bolest i moždani udar.Savjetujte se s liječnikom ako imate menstrualne probleme - na primjer neredovite menstruacije, dugotrajno krvarenje ili ako uopće nemate menstruaciju, te ako imate pojačanu dlakavost na licu i tijelu ili imate akne.