Jedan od najvećih rizika nastanka raka, prema riječima prim. dr. Hadžeta Kozarića, jeste infekcija HPV-om, ali i bakterijske upale, rizično spolno ponašanje, pušenje, alkohol, droga.

U proteklih pet godina na području Federacije zabilježen je trend porasta broja oboljelih. Prema podacima koje smo dobili u Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH, godišnje se u prosjeku kod 215 žena, u dobi od 45 do 49 godina, otkrije ovaj rak.

Kako bi se podigla svijest žena da redovno dolaze na preglede, svake godine u januaru se i na području naše zemlje provodi Evropska nedjelja prevencije raka grlića maternice.

 Pravovremeni tretmani

Zašto je rak grlića maternice jedna od najčešćih malignih bolesti? Koji su uzroci, kakve simptome žena osjeća, u kojem postotku je izlječiv, koliko se u BiH radi na prevenciji ove bolesti? Na sva ova pitanja odgovor smo potražili od prim. dr. Hadžeta Kozarića, specijaliste ginekologije i akušerstva.

"Riječ je o karcinomu koji se javlja na sluznici grlića maternice. Ono što je za njega karakteristično je to, da se prije nego što bolest počne davati simptome, godinama ranije javljaju tzv. prekanceroze koji se pravovremenim tretmanima mogu dijagnosticirati i riješiti tako da uopće ne mora doći do razvoja karcinoma. Mislim da je to velika prednost kod ove bolesti u odnosu na druge maligne pojave kod kojih ne postoji takva mogućnost",objašnjava Kozarić.

Jedan od najvećih rizika nastanka karcinoma je infekcija Humanim papilloma virusom (HPV). Pokazalo se, naime, ističe naš sagovornik, da su vrlo rijetki slučajevi kada je kod žene otkrivena bolest, a da nije bila i HPV pozitivna. Međutim, važno je istaći i to da ne mora svaka žena koja ima HPV oboljeti od raka grlića maternice.

"U rizike još spadaju i razne bakterijske upale, poput klamidije (klamidija je jedna od najčešćih spolno prenosivih infekcija, uzrokovana bakterijom Chlamydia trachomatis), potom rizično spolno ponašanje (često mijenjanje partnera), ali i loši socijalno-ekonomski uvjeti, pušenje, alkohol, droga", kaže Kozarić.

Oskudni simptomi

Simptomi su u početku vrlo oskudni, gotovo da ih i nema. Međutim, prvi klinički simptom je povremeno krvarenje, koje nema nikakve veze sa menstrualnim ciklusom.

"Krvarenja se javljaju nakon spolnog odnosa i neugodnog su mirisa. Kad karcinom pređe u uznapredovali stadij, krvarenja postaju češća. Žena tada osjeća bolove u predjelu male zdjelice, smetnje s mokrenjem i stolicom", dodaje Kozarić.

Primarijus napominje da se sve češće susreće sa naročito mlađim ženama i osamnaestogodišnjim djevojkama  koje imaju prekanceroze na sluznici grlića maternice.

"Stalno se pomjera granica stupanja u spolne odnose. Mnoge mlade djevojke još uvijek ne znaju kako se zaštititi od spolnih bolesti. Često mijenjanje partnera, bez adekvatne zaštite, rizici su koji kasnije u životu mogu dovesti do ovakvih oboljenja" upozorava prim. dr. Kozarić.

Finska nema oboljelih

Redovan godišnji ginekološki pregled, koji podrazumijeva Papa test, uvjet je kojim se garantuje smanjenje broja oboljelih od karcinoma grlića maternice.

"To je mali korak koji može spasiti život ženi. Trebamo više raditi na njihovoj edukaciji čime ćemo podići svijest o redovnom kontroliranju zdravlja. Država bi tu trebala više uraditi pokretanjem redovnih godišnjih skrininga. Pa, Finska i Švedska, su zemlje koje gotovo da i nemaju žena koje su oboljele od karcinoma grlića maternice, a to su postigle upravo takvim programima", naglašava Kozarić.

Izvor:Faktor.ba