Prijava / Registracija
Još nemate profil? Registrujte se besplatno, i ostvarite mnoge pogodnosti koje Vam pruža mojDoktor.ba

Endoskopske pretrage u anesteziji – dr. Lucija Kočić

Stručni kutak,

mojdoktor.ba     Vijesti     Endoskopske pretrage u anesteziji – dr. Lucija Kočić

Intravenska anestezija je privremeni gubitak svijesti, praćen neosjetljivošću na bol, opuštanjem mišića i zaboravom događaja tokom kojeg je pacijent pod anestezijom. Anestetici djeluju na jedno ili više mjesta u središnjem živčanom sistemu.

Snažan razvoj endoskopske pretrage jednjaka, želuca, tankog i debelog crijeva doveo je do porasta dijagnostičkih i terapijskih zahvata u probavnom sistemu.

Istodobno, javlja se želja za bezbolnom ili što manje neugodnom endoskopijom. Bolesnikovo zadovoljstvo važno je u kliničkoj praksi i u ocjeni izvrsnosti zdravstvene službe. Bol je što god osoba koja je doživljava kaže da jest i postoji kad ona kaže da postoji.

Uzročnici koji mogu utiecati na neugodnost pretrage jesu: anksioznost (strah). osobe mlađe od 50 godina, žene, osobito one s iritabilnim crijevnim sindromom, ginekološkim bolestima, nakon histerektomije ili operacija u maloj zdjelici, faringealna preosjetljivost (osjetljivost u grlu), negativno prethodno iskustvo (bolna prijašnja endoskopska pretraga).

Anestetici se primjenjuju intravenski (venskim putem) pojedinačno ili se mogu kombinovati sa inhalacionim plinovima (posebno kod male djece).

Tokom anestezije prate se srčana aktivnost, koncentracija kisika u krvi i krvni prritisak, a anesteziju izvodi anesteziološki tim kojeg čine liječnik anesteziolog i medicinski tehničar/anestetičar.

Svakako treba naglasiti da je to vrlo siguran način izvođenja endoskopske pretrage, koji daje visok komoditet pacijentu i liječniku endoskopičaru.

 

preuzeto sa poliklinikavitalis.com