Čirevi se mogu formirati na bilo kojem području kože. Ovisno o vrsti, posebno su česti na nogama, usnama, ispod pazuha, na bokovima i stražnjici.
Čir na koži je otvorena rana koja može dugo vremena zarastati. Ako se ne liječi, može zaraziti i uzrokovati druge medicinske komplikacije. U ranim fazama čira na koži možda ćete primijetiti promjenu boje na koži, bilo tamnije ili svjetlije od okolnog tkiva kože. Područje može gorjeti ili svrbiti. Kako čir napreduje, kožno tkivo se razgrađuje i može izgledati kao da je koža erodirana. Lako ih je pomiješati s bubuljicama. Ali, ipak ima razlike. Čir na koži je obično pojedinačni slučaj, a akne su nešto s čime se borimo češće. 
 
Iz čira može da curi gnoj, može da se stvori krasta. Veličina može biti od malog zrna graška pa sve do veće loptice. Čir boli na dodir. Neliječen čir može dovesti do ozbiljnih problema, uključujući infekcije kože i kostiju. Ako mislite da imate čir, odmah potražite liječnika.
Mogući uzročnici
 
  • Čirevi mogu biti uzrokovani problemima sa cirkulacijom krvi. Dotok krvi koji dolazi u kožu je potreban da bi se koža izliječila nakon što se iz bilo kojeg razloga raspadne.
  • Visoki šećer u krvi usporava zarastanje rana. Ako se ne liječi, povrede se mogu pretvoriti u čireve na koži.
  • Ako predugo ostajete u jednom položaju, stalan pritisak će vam stisnuti krvne žile. To blokira dotok krvi u kožno tkivo. Na kraju koža umire i razvija se čir.
  • Venska insuficijencija nastaje kada vam vene ne mogu poslati krv iz nogu u srce. Krv se sakuplja u venama nogu, što dovodi do oticanja. Ako je oteklina jaka, može izvršiti pritisak na vašu kožu i uzrokovati čireve.