Gripa u trudnoći

Gripa ili influenca je zarazna bolest dišnog sustava koju uzrokuju virusi. Katkada može biti teškog oblika i može uzrokovati životno ugrožavajuće komplikacije. Procjenjuje se da godišnje od gripe oboli 10-20% stanovništva.Simptomi gripe su: vrućica, glavobolja, izraziti umor, suhi kašalj, bol u grlu, curenje nosa i bol u mišićima. Kod nekih, naročito djece, može biti prisutna mučnina, povraćanje i proljev.Oboljela osoba širi virus kada kašlje, kiše ili govori ili pak poljupcem. Virus se može širiti i dodirom, npr. ako se rukom dotakne inficirana površina, a kasnije se dotakne vlastiti nos ili usta.Trudnoća može povećati rizik od komplikacija gripe kao što je upala pluća. Trudnice češće završe u bolnici zbog komplikacija gripe nego žene koje nisu trudne. Razlog tome su vjerojatno promjene koje uzrokuje trudnoća u imunološkom sustavu. Najugroženija su pluća, ali isto tako i srce i osrčje. Nema uvjerljivih podataka koji bi ukazivali na to da će sama infekcija gripom, bez komplikacija, utjecati na fetus.Liječenje gripe u trudnoćiUkoliko mislite da ste dobili gripu u trudnoći, najbolje je da se posavjetujete sa svojim liječnikom. Nastojite se što više odmarati i mirovati te unositi što više tekućine u organizam. Preporučeno je koristiti i vitaminske preparate, naročito vitamin C. Nemojte koristiti lijekove koje možete kupiti u apoteci bez recepta prije nego se posavjetujete s liječnikom, neke od njih nije dozvoljeno koristiti za vrijeme trudnoće.Prevencija gripe u trudnoćiIzbjegavati svaki kontakt s oboljelim osobama.

Redovito prati ruku, naročito u vrijeme epidemije.

Zbog mogućeg načina infekcije, izbjegavati doticanje nosa, usta ili očiju, naročito ukoliko ruke nisu netom oprane.

Također ukoliko ste sami oboljeli, nastojteostati kod kuće i izbjegavajte šire socijalne kontakte kako biste spriječili da vi prenosite zarazu dalje.

Pokrijte usta maramicom dok kašljete ili kišete, te isto tražite od ukućana.

Većina studija je pokazala da cijepljenje inaktivnim cjepivom gripe ne utječe negativno na trudnoću. Stoga ukoliko je rizik od zaraze jako velik, cijepljenje je jedna od mogućnosti.

Ukoliko vlada epidemija gripe svakako savjetujte svoje ukućane da se cijepe kako biste zaštitili sebe i nerođeno dijete.