Cochrane (ranije Cochrane kolaboracija), jedinstvena je nezavisna, ne-vladina, međunarodna, neprofitna organizacija, čiji je cilj pomoći ljudima u donošenju informiranih odluka o svim oblicima zdravstvene skrbi i to kroz izradu, održavanje i promoviranje dostupnosti sistematskih/sustavnih preglednih članaka o učincima zdravstvenih intervencija.

Naziv je dobio prema Archibaldu Archiju Cochraneu (izgovara se http://www.pronounceitright.com/pronounce/2070/archie-cochrane).

Archibald Leman Cochrane (1909.-1988.) bio je škotski doktor. Proslavio se knjigom „Efektivnost i efikasnost: randomizirane refleksije zdravstvenih usluga“.

Principi definirani u ovoj knjizi bili su kristalno jasni: resursi će uvijek biti ograničeni, te bi ih trebalo usmjeravati u one oblike zdravstvene zaštite koji su se pokazali najefikasniji u kvalitetno dizajniranim studijama. Naročito je naglašen značaj upotrebe randomiziranih kontroliranih studija, s obzirom da one donose dokaze koji su pouzdaniji od dokaza dobivenih iz drugih izvora. Značaj Archijevih jednostavnih i jasnih principa ubrzo su prepoznali kako zdravstveni profesionalci, tako i pacijenti. Vjerovatno jednu od najcitiranijih rečenica u medicini napisao je 1979.godine: „Velika je zamjerka našoj profesiji to što ne postoji organiziran kritički zbornik randomiziranih kontroliranih studija za svaku specijalnost, a koji bi se periodično adaptirao.“

http://www.nuffieldtrust.org.uk/sites/files/nuffield/publication/Effectiveness_and_Efficiency.pdf

Cochrane je najveća organizacija na svijetu posvećena pripremi, održavanju i promoviranju pristupa sistematskim pregledima učinkovitosti zdravstvenih intervencija.

Zvanična adresa orgaizacije je: www.cochrane.org

Cochraneov najznačajniji proizvod je Cochrane biblioteka/knjižnica . Ključni dio biblioteke je Cochrane baza sistematskih/sustavnih pregleda, zbirka pregleda i protokola pregleda. Svaki pregled je sačinjen tako da jasno odgovara na konkretno pitanje, npr.: Pomaže li vitamin C u prevenciji i liječenju prehlade?

Vrlo važno: Bosna i Hercegovina je od strane Svjetske zdravstvene organizacije klasificirana kao HINARI 2 kategorija, što omogućava besplatan „one-click“ pristup sa bilo koje IP adrese u Bosni i Hercegovini bilo kojem cjelovitom sistematskom/sustavnom pregledu iz Cochrane knjižnice.

Više informacija potražite na stranici Kutak za EBM trenutak

http://www.akaz.ba/EBM/EBM.html