Vjerovatno već znate iz iskustva da nedostatak sna uzrokuje promjene raspoloženja zbog čega vas sve iritira i imate manjak entuzijazma. No, naučna istraživanja pokazala su da nedostatak sna može naškoditi i našem imunom sistemu, te ugroziti zdravlje na različite načine poput povećanja rizika od srčanih oboljenja. Drugim riječima, kvalitet sna, poručuju stručnjaci, treba shvatiti veoma ozbiljno.    

U brojnim obavezama tokom dana, naše tijelo je naviknuto da je u određenom grču, a kvalitetan san jedan je od preduslova da budemo zdravi. Ali kako natjerati san na oči? Možda vam pomognu saznanja koja su prikupili naučnici proučavajući navike osoba koje imaju zdrav i kvalitetan san.

Šta to rade zdravi ljudi prije spavanja:

Tuširaju se

Temperatura tijela je ključna za dobar san. Tuširanje uveče toplom vodom može da pomogne da se temperatura tijela podigne, a krvni sudovi prošire što će nam pomoći da lakše utonemo u san. I ne samo da lakše zaspimo. Već i da kvalitetnije spavamo.

Meditiraju

Odmorite mozak prije odlaska na spavanje. Meditacija ima jako mnogo pozitivnih efekata na psihu, a dokazano je da pozitivno djeluje i na kvalitet sna. Prije nego što legnete u krevet večaras probajte da meditirate bar nekoliko minuta. Ako vam to postane navika, vremenom ćete lakše utonuti u san.  

Pišu dnevnik

Imate problem da zaspite? Zapišite zbog čega. Naučnici kažu da ukoliko zapišemo ono što nas muči i što nas čini nervoznim, lakše ćemo razbistriti misli.

Simptomi poremećaja sna

Ne uspjevate da zaspite iako ste umorni. Imate isprekidan san. Probudite se umorniji nego što ste legli. Nemate osjećaj da ste povratili energiju. Teško se budite ili se probudite veoma rano i ako ste legli kasno i imate potrebu da spavate još, a ne možete.

Piju vodu

Poznato je da kafa remeti san, a ni alkohol nije dobro rješenje. A šta jeste? Voda. Posebno ako imate naviku da pijete mnogo vode tokom dana i ako spavate u toploj prostoriji. Osjećaj žeđi može vas probuditi tokom noći, pa da do toga ne bi došlo najbolje bi bilo da popijete veliku čašu vode prije spavanja.

Vježbaju

Jednostavno je: da biste se naspavali treba da se dobro preznojite. Kada ste fizički umorni, san je neizbježan, te je preporuka da 30 do 45 minuta treninga praktikujete pola sata do sat vremena prije odlaska u krevet.  

Isključuju sve uređeje

Plavo svjetlo ekrana pametnih telefona, tableta, kompjutera i televizora održava nas budnim čak i kada to ne želimo. Čak i mala lampica koja svijetli na nekom od kućnih uređaja može da nam odvuče pažnju i učini da se skoncentrišemo samo na nju umjesto na spavanje. Upravo zbog toga, isključite sve uređeje u kući prije nego što legnete.

Pametno jedu

Teška hrana pred odlazaka na spavanje sasvim sigurno vam neće pomoći da lakše zaspite jer će tijelo morati da potroši više energije dok vari hranu. Nije pametno ni da preskačete večeru, jer gladni sigurno nećete zaspati, ali bilo bi dobro da vam posljednji obrok bude najmanje dva sata prije odlaska na spavanje. Potrudite se da jedete laganu hranu koja ne izaziva nadimanje.