Dioptrija predstavlja optičku nesavršenost oka, tj. nemogućnost oka da izoštri sliku. Mutna slika na daljinu znači da je oko „preveliko“ i potrebna je minus dioptrija da bi se izoštrila slika (kratkovidnost, myopia), kada je slika mutna i na daljinu i na blizinu znači da je oko „premaleno“ i potrebna je korekcija plus dioptrijom (dalekovidnost, hypermetropia). Astigmatizam predstavlja nesavršen oblik oka, te je u tom slučaju slika mutna i sa sjenama, a ispravlja se cilindričnom korekcijom. Osobe koje imaju dioptriju, bistru sliku mogu postići nošenjem naočala, kontaktnih leća ili laserskim zahvatom skidanja dioptrije.

Lasersko skidanje dioptrije odnosi se na zahvate koji se izvode laserskim remodeliranjem  prednje prozirne površine oka koja se naziva rožnica u svrhu ispravljanja optike oka, tj. stvaranje bistre slike bez upotrebe korekcijskog pomagala. Zahvat se izvodi uz pomoć  vrlo preciznih excimer i femtosecond lasera koji rade mikronske promjene oblika rožnice.

Lasersko skidanje dioptrije u svijetu se prakticira 29 godina i do sada je operirano preko četrdeset milijuna ljudi. Specijalna bolnica za oftalmologiju „Svjetlost“  prva se u Hrvatskoj počela baviti laserskim skidanjem dioptrije prije 16 godina i do sada je operirano preko 30000 očiju.

Danas postoji nekoliko metoda skidanja dioptrije i osnovna podjela temelji se na tome na kojoj dubini rožnice se operacije izvode (površina rožnice – PRK, sredina rožnice – LASIK, SMILE). Sve vrste današnjih operacija su u potpunosti kompjutorski kontrolirane uz pomoć preciznih kompjutorskih programa integriranih u laserske platforme. Današnjim aparatima jednu dioptriju moguće je skinuti u manje od 2 sekunde, a sustavi za praćenje oka pacijenta tokom operacije (trackeri) omogućuju preciznu dostavu laserske zrake na točno zadano mjesto bez obzira na pomicanje oka. Zbog savršeno preciznih i brzih softverskih sustava svi današnji zahvati su preko 99% sigurni.

Izbor metode danas isključivo ovisi o karakteristikama oka, visini dioptrije, te načinu života pacijenta, dok se tip lasera izabire uglavnom ovisno o dioptriji pacijenta.

Preuzeto od klinike