Zavod za transfuzijsku medicinu objavio je apel građanima svih krvnih grupa da daruju krv jer je u FBiH zabilježeno smanjenje zaliha krvi.

Doktorica Vildana Vilić-Hasanović, specijalista transfuzijske medicine, kazala je da se ne radi o nestašici krvi, već o smanjenim zalihama.

"Mi moramo imati zalihe krvi. U ljetnim perioda, kada je sezona godišnjih odmora, broj ulaza doza krvi je manji nego u ostalim mjesecima."

Doktorica je kazala da je mlada populacija veoma bitna.

"Davalac se može postati kada se postane punoljetan. Mnogi od njih će biti višestruki davaoci. Bitno je da su osobe zdrave."



Vilić-Hasanović je u razgovoru za televiziju N1 istakla da do sada nikada nije bilo kritične situacije u vezi manjka zaliha krvi.

"Imamo Odsjek za animaciju dobrovoljnih davalaca krvi koja se trudi, pored Crvenog krsta, da organizuje što je moguće više akcija i tako zovemo davaoce da daju krv", rekla je ona i dodala da su potrebne sve krve grupe.

"Osoba koja daruje krvi čini dobro djelo. Dobro je i za zdravlje jer darivanjem krvi potiče se razvijanje novih krvnih ćelija."

Jeste li znali: Davaoci krvi u Švedskoj dobijaju tekstualnu poruku kad god njihova krv spasi nečiji život



NajDoktor.ba