Šezdeset pet timova porodične medicine Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo dobili su danas certifikate u okviru projekta "Uvođenje standarda sigurnosti u primarnoj zdravstvenoj zaštiti".

Ocjenjivanje timova porodične medicine, pojašnjeno je, vršili su vanjski ocjenjivači agencije AKAZ, a tome su prethodile opsežne pripreme dok je urađen i uvid u opremu i prostor koji trebaju biti urađeni prema evropskim standardima.

Certificirano 197 timova 

U ovom procesu, rečeno je na svečanosti, do sada je certificirano 197 timova porodične medicine, što predstavlja najmasovniji projekt ovog tipa u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Kako je za Fenu kazao glasnogovornik Javne ustanove Dom zdravlja KS-a Arman Šarkić ovaj proces jedan je od najvažnijih u poslijeratnoj historiji Doma zdravlja i predstavlja važan korak ka evropskim integracijama.

"Što se tiče porodične medicine u smislu certificiranja mi smo zaokružili tu priču. Certificiranje timova znači uspostavljanje standarda u radu s pacijentima što nam je vrlo važno", naglasio je Šarkić.

Dodao je da su svi timovi na nivou JU Dom zdravlja, bez obzira na to u kojoj su općini, moraju biti standardizirani, imati potpuno iste procedure rada s pacijentima, a upravo je to način na koji pacijenti osjete kvalitet.

Sve ovo radi se, ističe Šarkić, zbog podizanja nivoa kvaliteta zdravstvene zaštite, a iako su timovi certificirani i standardizirani oni su podložni provjerama vanjskih ocjenjivača.

Očuvanje standarda

To znači da se uspostavljeni normativi moraju zadržati jer bismo u protivnom mogli izgubiti licencu, pojasnio je glasnogovornik Doma zdravlja, tako da se timovi porodične medicine trebaju boriti za očuvanje standarda.

"Možda je to i jedna od boljih stvari jer ukoliko si podložan provjerama onda se trudiš da standard održiš. Ukoliko se izgubi standard tim ide u novo licenciranje", istaknuo je.

Dodjelom ovih certifikata svi timovi porodične medicine u Kantonu Sarajevu sada imaju certifikat, ali u perspektivi će biti formirani i novi timovi koji će također trebati biti certificirani.

Svečanosti je prisustvovao menadžment JU Dom zdravlja te predstavnici Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

NajDoktor.ba