Naučnici u Velikoj Britaniji dobili su odobrenje da mijenjaju gene ljudskih embriona u naučne svrhe, koristeći tehniku za koju pojedini stručnjaci kažu da bi se vremenom mogla koristiti za stvaranje "dizajniranih beba", javljaju agencije. 

Kineski naučnici su prije nešto manje od godinu izazvali međunarodnu senzaciju objavom da su genetski promijenili ljudske embrione, da bi sada Kathy Niakan, naučnica koja radi na matičnim ćelijama na londonskom Institutu "Francis Crick", dobila dozvolu da izvodi slične eksperimente.

"Ured za ljudsku oplodnju i embiologiju odobrio je aplikaciju za istraživanje Instituta 'Francis Crick' za korištenje nove tehnike 'modificiranja gena' na ljudskim embrionima", saopštio je laboratorij naučnice.

Dodaje se kako će se raditi "za istraživačke svrhe i pratiti prvih sedam dana razvoja oplođene jajne ćelije, odnosno od jedne do gotovo 250 ćelija".

Stvaranje beba po željama roditelja

Niakan planira vršiti eksperimente koristeći tehnologiju CRISPR-Cas9 koja je od ranije predmet žestokih međunarodnih rasprava zbog strahova da bi se mogla koristiti za stvaranje beba po željama roditelja.

Naučnicima CRISPR-a omogućava da pronađu i modificiraju ili zamijene genetske defekte, a mnogi ga opisuju kao "promjenu pravila igre".

David King, direktor britanske grupe za kampanje Human Genetics Alert, nazvao je planove Niakan "prvim korakom na putu ka legalizaciji genetski modificiranih beba".

Niakan kaže kako ona nema namjeru genetski mijenjati embrione kako bi se koristili u ljudskoj reprodukciji, ali i da želi produbiti naučno razumijevanje načina kako se razvijaju zdravi ljudski embrioni, nešto što bi, dugoročno, pomoglo unaprijediti liječenje neplodnosti.

Na konferenciji za novinare u Londonu prošlog mjeseca istakla je kako se prvi gen koji planira tretirati naziva Oct4, za koji vjeruje da ima ključnu ulogu u najranijim fazama razvoja ljudskog fetusa.

NajDoktor.ba