Predsjednica Udruženja reumatologa u BiH Ljubinka Majstorović Božić ocijenila je uspješnim dosadašnji rad 1. Kongresa reumatologa u BiH koji se od 6. do 9. oktobra održava u Sarajevu, ističući da su održana značajna predavanja i simpoziji u koji su učestvovali eminentni stručnjaci iz te oblasti iz BiH i regiona.

Pojasnila je da je cilj kongresa doprinijeti uspostavljanju što ranije dijagnoze pacijanata koji su oboljeli od reumatoidnog artritisa i drugih sistemskih bolesti, te unaprijediti njihovo liječenje.

Predsjednica Udruženja pacijenata "Snaga" iz Sarajeva Alma Stefanišin rekla je da biološka terapija, koja značajno poboljšava kvalitet života i sposobnost za rad pacijenata, u Federaciji BiH nije dostupna te da će se udruženje boriti za njeno uvođenje.

Predsjednik Udruženja pacijenata s reumatoidnim artritisom i drugim autoimunim bolestima Republike Srpske "Jutro" Predrag Donjak naveo je da je po jedan biološki lijek dostupan na A i B esencijalnoj listi lijekova u tom entitetu.

Šef Klinike za reumatologiju KCUS-a Mevludin Mekić izjavio je da je biološka terapija u FBiH djelimično prisutna u pedijatriji, te da je on i u prošlosti činio maksimum napora da ona bude prisutna na esencijalnoj listi ali da nije nailazio na pozitivne odgovore.

Šef Instituta za reumatologiju u Beogradu Nemanja Damjanov rekao je da je ključ borbe s najtežim reumatskim bolestima, poput hroničnih upala zglobova, sprečavanje njihovih najtežih posljedica, odnosno teškog oštećenja zglobova, gubitka sposobnosti za rad i za osnovne životne funkcije.

Naglasio je da je neophodno rano otkrivanje bolesti, zbog čega je važna saradnja između reumatologa i ljekara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, kao i liječenje biološkim lijekovima.

Reumatolog iz Kliničko-bolničkog centra Rijeka Srđan Novak naveo je da biološka terapija pacijentima kojima na vrijeme bude data može omogućiti kvalitetan život, te da je u Hrvatskoj dostupna već desetak godina.

NajDoktor.ba