Stoljećima su gotovo uvijek lijepe i skladne jagodice bile sinonim idealne ljepote ženskog lica. Ukoliko se osvrnemo na izgled ikona poput Sophije Loren ili Angeline Jolie jasno je da ove glumice imaju jagodice, koje su u prvom planu kada ih pogledate, a ipak su tako skladne sa oblikom i drugim crtama lica.

Otuda ne treba čuditi da se, za razliku od ustaljenih beauty trendova i anti-age tretmana od onih kako konturisati lice ili suziti nos, u svjetski poznatim poliklinikama poput onih u Los Angelesu ili Beverly Hillsu nudi novi estetski tretman uljepšavanja, a zove se: Lifting jagodica.

Kroz kratki uvid u Instagram profil dr. Simona Ouriana, koji se proslavio tako što su ga za svog doktora odabrale svjetski poznate sestre Kardashian, lako je uočiti da se iza njihovih skladnih i lijepih jagodica ne krije umijeće konturisanja vizažiste, već upravo tretman "lifting jagodica".

Riječ je, naime, o nekirurškom tretmanu putem kojeg se pomoću dermalnih filera postiže veći volumen jagodica ključnih u cjelokupnom dojmu lica, kaže u razgovoru za NajDoktor.ba doktorica Aida Ćatić s kojom smo razgovarali u "Dental & Aesthetics Medicine centru Kraljević", inače, prvoj zdravstvenoj ustanovi ovakvog tipa u BiH koja domaćim i inostranim korisnicima osim stomatoloških nudi i usluge neinvazivnih tretmana lica.

Kako izgleda sam postupak liftinga jagodica?

Dr. Ćatić: Odmah na pomen riječi lifting većina pacijentica pomisli o odlasku pod nož, no riječ je zapravo o neinvazivnom i bezbolnom postupku, kojim se posebni filer aplicira na jagodičnu regiju. Postupak traje svega nekoliko minuta, te nakon što se hijaluronski filer rehidrira u tkivu, rezultati su brilijantni.

Ko su prema Vašem dosadašnjem iskustvu najbolji kandidati za ovaj zahvat?

Dr. Ćatić: Najbolji kandidati su žene srednjih godina čije lice već pomalo gubi tonus, a koža postaje obješenija usljed gubitka koštane podloge. No, vrlo često pacijenti su i veoma mlade djevojke, koje u skladu s trendovima žele imati naglašene, visoko postavljene jagodice.

Bitno je naglasiti pacijenticama sa većim nedostatkom volumena da lifting jagodica nekirurškim putem predstavlja tretman koji iziskuje veću količinu hijaluronskog filera koji treba ubrizgati, iz razloga što nije lako postići jednake rezultate na licu tridesetogodišnje žene, te dama u zrelijim godinama.

Možete li pobliže objasniti sastav hijaluronskog filera?

Dr. Ćatić: Kada se kaže filer misli se na posebno umreženu hijaluronsku kiselinu, koja kao takva omogućava dužu postojanost u tkivu. Hijaluronska kiselina je prirodni sastojak naše kože, no posebnim tehnologijama je ukrižana što joj omogućava da se u tkivu brzo ne resorbuje. Upravo zato radim sa najkvalitetnijim filerima Juvederm, s kojim, inače, rade u svijetu pa i sam doktor sestara Kardashian. Riječ je o fileru Voluma, koji kako mu sam naziv kaže, vraća nedostatak volumena, crte lica postaju blaže, konture naglašenije i vraća mu se mladalačka punoća.

Voluma se koristi za nadomjestak volumena na obrazima, jagodicaama i bradi. U tkivu traje do 18 mjeseci, vraćajući licu mladalačku punoću, a jagodice čini zategnutijim i visoko postavljenim.

Da li pacijenti možda dolaze i s nerealnim očekivanjima?

Dr. Ćatić: Da. Postoje i takve situcije. Sam kvalitet filera diktira i njegovu cijenu te je ponekad veoma teško objasniti pacijenticama da 1 ml filera neće ispuniti njihova očekivanja za postojeće defekte. Moje dosadašnje iskustvo kaže da mlađe osobe bivaju zadovoljne sa 1 ml, no gospođama u zrelijim godinama za vidne rezultate je ipak potrebno 2 do 3 ml.

Postoje li rizici od nuspojava i koliko su moguće komplikacije prilikom ovakvih tretmana?

Dr. Ćatić: Upravo te moguće komplikacije stvaraju paniku kod pacijentica. Međutim, ako se uzme u obzir da se radi o prirodnom resorbujućem materijalu, mjesta za paniku nema.

Dakako, u obzir treba uzeti činjenicu da se za ovakve zahvate treba isključivo obratititi iskusnom doktoru, koji dobro poznaje anatomske strukture tretirane regije, kako bi se izbjegle eventualne komplikacije, koje su svedene na minimum i sa kojim se, na svu sreću, nisam susrela.

NajDoktor.ba