U određenim godinama života poslovi koji zahtijevaju oštar vid na blizinu postaju otežani tako da i obično čitanje izaziva napor. Slova su zamućena, a za ugodno čitanje potrebno je štivo udaljiti sve više i više od očiju. 

Baš kao bore na licu ili sijede vlasi na glavi, jedan od prvih znakova starenja je i početak slabljenja vida na blizinu - ono što se stručno naziva staračka dalekovidnost ili prezbiopija. Obično se javlja nakon 40-e godine života. Više od milijardu ljudi na svijetu ima prezbiopiju.

Prvi simptomi kod većine ljudi:

  • nemogućnost čitanja sitnih slova, naročito u uslovima smanjenog svjetla
  • umaranje očiju kod dužeg čitanja
  • nejasan vid na blizinu ili trenutna zamagljenost kod promjena različitih udaljenosti gledanja

Što uzrokuje prezbiopiju?

Prezbiopija je proces primarno vezan uz starosne promjene očne leće, prirodne prozirne leće u ljudskom oku. Funkcija očne leće je fokusiranje bliskih predmeta (baš kao i kod leće u objektivu foto aparata), koje zahtijeva intenzivno stezanje i rastezanje očne leće (tzv. akomodacija oka), kao i mišića i ligamenata u oku vezanih uz leću. S vremenom očna leća postaje sve deblja i nefleksibilnija, a očni mišići slabe što se manifestira sve težim gledanjem na blizinu, odnosno dalekovidnošću.

Može li se spriječiti nastanak prezbiopije?

Lijek za staračku dalekovidnost ne postoji. Moguće je zdravom prehranom i načinom života paziti na zdravlje oka, ali ne i spriječiti nastanak prezbiopije. Jedino se mogu otkloniti posljedice tog stanja.

Loš vid na blizinu se obično uspješno koriguje naočalama ili kontaktnim lećama. Kako očna leća vremenom postaje sve manje elastična, tako se povećava i iznos dioptrije potrebne za korekciju vida, koja se kreće od cca +0.50 za početne prezbiope pa sve do blizu +3.00 za osobe s preko 60 godina starosti.

Kako omogućiti dobar vid na svim udaljenostima?

Nastupom staračke dalekovidnosti liječnik specijalist oftalmolog propisuje uz postojeću dioptriju za daljinu i dodatnu dioptriju za čitanje. Obično su naočale za čitanje s jednom dioptrijom dovoljne za većinu poslova na blizinu, ali su nepraktične jer zahtijevaju stalno stavljanje i skidanje. Osim toga, omogućuju čist vid samo na udaljenosti pogodnima za čitanje (cca 40 cm) dok je vid na udaljenostima od 1-2 metra još uvijek zamućen.

Često se zbog toga pribjegava drugim metodama poput kupovine bifokalnih (dvije dioptrije u jednim naočalama) ili progresivnih naočala (više dioptrija u jednim naočalama) kako bi riješili problem vida na različitim udaljenostima. Oni kojima nošenje naočala nije praktično mogu se odlučiti za korištenje bifokalnih ili multifokalnih kontaktnih leća.