Osobe sa srčanim oboljenjima ne moraju se odreći ljetovanja, ali potrebne su povećane mjere opreza, jer visoke temperature mogu dovesti do zdravstvenih komplikacija.
Ljeto donosi brojne rizike za osobe s kardiovlaskularnim bolestima. One su posebno ugrožene, jer zbog visoke temperature i vlažnosti zraka imaju osećaj kao da "dišu na škrge". Kada dođe ljeto često se zatvore u kuću i izbjegavaju odlazak na ljetovanje u strahu da im se stanje ne pogorša, no takav je stav pretjeran, jer promjena sredine može povoljno utjecati na njihovo zdravstveno stanje.
 

Prilagođavanje vremenskim prilikama

Kod zdravih ljudi, ali i onih s određenim oboljenjima, pri visokim temperaturama krvne žile se šire, krvni pritisak pada, a otkucaji srca rastu. To je prirodan način prilagođavanja vremenskim uvjetima. No, kod kardiovaskularnih pacijenata ti prirodni mehanizmi su promijenjeni i otežani te je zbog toga potreban dodatan oprez kako se "bolesno srce" ne bi previše opteretilo pri velikim vrućinama.

Osobe koje inače imaju nizak krvni pritisak ljeti naročito mogu imati problema, jer se on u tom periodu godine dodatno snižava. Simptomi niskog krvnog pritiska su: slabost, mantavica, pospanost, osjećaj lupanja srca, kratak dah. Iako hipotenzija nema negativnog utjecaja na organizam kao hipertenzija (povišen krvni pritisak), ipak ima svoje rizike te negativno utječe na kvalitetu života. Ljudi s hipotenzijom moraju znati da imaju visok rizik za pad koji može imati ozbiljne posljedice.

Pravovremena reakcija

Za povišeni krvni pritisak često kažemo da je "tihi ubica" iz razloga što često nisu prisutni nikakvi simptomi i nerijetko dovodi do niza zdravstvenih komplikacija. Pacijenti koji uzimaju lijekove za hipertenziju, ljeti mogu imati hipotenziju zbog udruženog djelovanja lijekova i prirodnih mehanizama. Zbog toga je važno povremeno kontrolisati vrijednosti krvnog pritiska kako bi se mogli obratiti liječniku. Često je ljeti potreba za lijekovima manja pa je važno na vrijeme se obratiti liječniku kako bi prilagodio dozu lijekova individualnim potrebama.

Pridržavanje uputa zdravstvenih stručnjaka i zdravstvenih ustanova važan je segment prevencije neželjenih kardiovaskularnih događaja. Uz poštivanje smjernica vezanih za rehidraciju, zaštitu od topline i pravilnu prehranu već se puno toga može napraviti za zdravlje.

Opće preporuke osobama sa srčanim oboljenjima, ali i svim osjetljivim skupinama:

  • Ne izlagati se direktnom suncu u periodu od 10-16 sati;
  • Izbjegavati nagle i velike napore;
  • Piti dosta vode, čaja i drugih osvježavajućih nezaslađenih napitaka;
  • Izbjegavati obilne obroke, radije jesti više manjih obroka u toku dana;
  • Klima-uređaj koristiti racionalno. Temperatura prostorije u kojoj boravite ne smije biti manja od 25°C (razlika između temperature u prostorijama u kojima boravite te temperature izvan kuće ne bi smjela biti veća od 7 stepeni);
  • Nagle i velike temperaturne promjene predstavljaju šok za organizam;
  • Ako se kupate u moru ulazite polako, dajte organizmu vremena da se privikne na temperaturu mora;
  • Nosite svugdje sa sobom bocu vode.