Na Međunarodni dan mentalnog zdravlja (10. oktobar) u Sarajevu će biti održana konferencija korisnika usluga mentalnog zdravlja u BiH pod nazivom "Dostojanstvo u mentalnom zdravlju: psihološka prva pomoć za sve". 

Cilj konferencije je podizanje nivoa svijesti o mentalnim poremećajima i njihovom utjecaju na stanovništvo, te predstavljanje dobrih praksi i korisničkih inicijativa u oblasti mentalnog zdravlja.

Okupit će korisnička udruženja iz oblasti mentalnog zdravlja iz cijele BiH, koji su organizatori i moderatori događaja.

Počasni gosti konferencije su svjetski autoriteti iz oblasti mentalnog zdravlja prof. dr. Norman Sartorius iz Švicarske i prof. dr. Paolo Serra iz Italije, a učesnici profesionalci iz oblasti mentalnog zdravlja i korisnici usluga mentalnog zdravlja u BiH.

'Psihološka prva pomoć' ovogodišnja tema Svjetskog dana mentalnog zdravlja

Na konferenciji će biti predstavljeni antistigma programi koji se provode u okviru Projekta mentalnog zdravlja u BiH i lične priče uspješnog oporavka osoba s mentalnim poremećajima.

"Konferencija će biti održana u ponedjeljak na Ilidži pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva zdravstva, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Asocijacije XY, uz podršku Ambasade Švicarske u BiH", najavljeno je iz Federalnog ministarstva zdravlja.

NajDoktor.ba