Izdvojili smo pet namirnica kojima možete da se počastite i apsolutno možete uživate nakon vježbanja

Odlazak u teretanu je samo polovina posla, dok drugu polovinu čini prilagođavanje ishrane koja će vam pomoći u obnovi mišića i napretku performansi tijela.

Važno je znati šta je najbolji izbor za obrok poslije treninga, a to pitanje može djelovati zbunjujuće bez obzira da li vam je cilj mršavljenje, izgradnja mišića, ili jednostavno briga o tijelu i zdravlju.

Postoje mnoge preporuke šta jesti nakon treninga, koliko čega je organizmu stvarno potrebno i koja hrana to može da omogući, a mi smo izdvojili pet namirnica kojima možete da se počastite i apsolutno uživate nakon vježbanja.

 

 Borovnice nakon vožnje bicikla 

Slabost u mišićima nakon intenzivne vožnje bicikla? Borovnice nisu samo ukusne i praktične, već su i pravi rudnik antioksidanata, vitamina i minerala koji će pomoći da se opuste bolni mišići i ubrza oporavak.

Ananas za oporavak od aerobnih vježbi 

Zasladite se ananasom koji je čuvar enzima bromelaina, prirodnog lijeka, protiv upalnog sredstva koji ublažava i liječi bol i slabost u mišićima, a koji se pojavljuju nakon napornih vježbi.

Grah nakon plivanja

Nakon napornog ježbanja, snižava se nivo kalijuma u tijelu što može da utiče na reflekse, kao i nervni i mišićni sastav. Šoljica kuhanog graha ima više od 900 miligrama kalijuma, a ta je količina je savršen dodatak supi i salati.

Ostani zen nakon joge

Vraćanje tečnosti i elektrolita koje ste izgubili putem znoja esencijalan je dio rutine nakon vježbanja. Mlijeko je odlično za oporavak, jer sadrži elektrolite natrijuma i kalijuma u znatno većoj količini nego većina sportskih napitaka. Za dodatnu dozu proteina, preporučuje se bademovo mlijeko.

Zeleno nakon trčanja

Tamno lisnato povrće, poput špinata i kelja, bogato je kalcijumom i magnezijumom, pa je idealno rješenje za grčeve u nogama koji se mogu pojaviti nakon trčanja. Dodajte i sok od limuna, jer će vitamin C poboljšati apsorpciju željeza.

Elle.hr