Endodoncija ili liječenje zuba je grana stomatologije koja se bavi bolestima zubne pulpe. Zašto je važno dobro održavati higijenu svojih zuba i čuvati ih? Što s njima kad počnu reagovati na toplo i hladno? Šta uraditi kada uzrokuju bol? Treba li odmah vaditi zub ili probati ga spasiti?

Piše: Azra Imamović, dr. stomatologije

Savremena stomatologija čini sve kako bi se izliječio zub odnosno kako bi vađenje zuba ostala zadnja opcija. Svjetska literatura donosi podatak o uspješnosti prvobitno izvedenog endodontskog zahvata između 75-90 posto, a revizije (ponovnog liječenja) do 65 posto.

Srž svakog zuba čini pulpna komorica u kojoj se nalazi pulpa. Ona se sastoji od krvnih i limfnih žila, raznih stanica te živčanih i drugih vlakana. Jedan od uzroka nastajanja bolesti pulpe je karijes koji kada prodre do pulpe, inficira je i stvori upalu. Upalne reakcije uzrokuju najčešće jake pulsirajuće bolove, a odumiranje živca može proći i bez simptoma što se zove nekroza. Zbog karijesa ili propadanja zuba bakterijama je otvoren put prema korjenskom kanalu zuba koje tako uzrokuju upalu koja se može proširiti na okolno tkivo i kost. U tom slučaju veoma je važno odmah posjetiti stomatologa i započeti sa terapijom korjenskog kanala kako bi se izbjegle dodatne komplikacije.

Endodontski zahvat se sastoji od otvaranja pulpne komorice, odstranjivanja pulpe te mehaničkog i hemijskog čišćenja i širenja korjenskog kanala, nakon čega se isti puni odgovarajućim materijalom.

Da li liječenje zuba boli? Odgovor je ne! Pacijent je pod lokalnom anestezijom i zbog toga ne osjeća bol. Nekada uobičajeno "liječenje zuba" koje se provodilo u nekoliko posjeta i trajalo je sedmicama danas je napušteno. Jednoposjetna endodoncija osim što štedi vrijeme pacijentu, mnogo je pouzdanija, a nelagoda zbog dentalnog zahvata koja je prisutna kod mnogih pacijenata, svedena je na minimum.

Nakon toga, zub se nadogradi ispunom odnosno plombom. Ukoliko nedostaje veći dio zuba, ponekad se on mora zaštiti krunicom (navlaka) da bi se spriječio lom korijena jer zubi koji su endodontski tretirani nisu više vitalni, postaju krhki i manje otporni na lom.

Vađenje zuba na zadnjem je mjestu! Cilj endodontske terapije je izliječiti zub kako bi se on dugotrajno sačuvao jer je svaki sačuvani zub jako važan i može biti ključan za nadoknadu ostalih izgubljenih zuba. Ako liječenje ne uspije i postoji patološki proces na kosti u tom slučaju liječenje se može ponoviti. Radi se endodontska revizija koja uključuje vađenje starog punila iz kanala, ponovno čišćenje i punjenje. Ukoliko ni revizija ne pokaže zadovoljavajući rezultat, zub se može hirurški zbrinuti apikotomijom. Apikotomija je hirurški postupak kojim se odstrani vrh korijena zuba kako bi se otklonio upalni proces.

 Rendgen snimak zuba koji se liječi

Liječenje zuba kao postupak koji je potrebno da provodi iskusan i spretan stomatolog, nosi sa sobom određene komplikacije koje je potrebno imati u vidu, kako bi blagovremeno tokom i nakon zahvata bile spriječene. Te komplikacije mogu se javiti u bilo kojoj fazi rada, a najčešće su: nekompletna analgezija, neadekvatan pristupni kavitet, perforacija pulpne komorice, obliterisan kanal korijena, fraktura instrumenta, prepunjavanje korjenskog kanala, nedovoljno punjenje korjenskog kanala, vertikalna fraktura korijena, promjena boje zubne krunice.

Od opštih komplikacija tu su gutanje i aspiracija instrumenata, alergijske reakcije, te komplikacije poslije davanja injekcione anestezije.

Na zadnjem mjestu je vađenje zuba, koje se vrši tek kada smo pokušali na sve načine spasiti zub, a upala nije mogla biti sanirana.