Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine tradicionalno obilježava Svjetski dan prve pomoći, te će u većini gradova Federacije provesti nekoliko aktivnosti pod sloganom "Djeca - djeci - nauči prvu pomoć“. 

"Na Dan prve pomoći u Tuzli se održava masovna simulacijska pokazna vježba jedinica Crvenog križa, koja okuplja i članove ekipa prve pomoći iz partnerskih gradova Subotice, Osijeka i Brčkog", izjavio je Feni sekretar Crvenog križa FBiH Namik Hodžić.

Volonteri Crvenog križa vršit će podjelu promotivnog materijala i na taj način građanima ukazati na važnost pravovremene i na pravilan način pružene prve pomoći.

"Osposobljavanjem stanovništva za pružanje prve pomoći nastoji se izgraditi svijest o solidarnom pomaganju svima kojima je pomoć potrebna", dodaje Hodžić.

U cilju smanjenja rizika od posljedica nesreća, u akcijama anketiranja vozača, kaže, provjerit će se elementarna znanja vozača u pružanju prve pomoći i da li im je vozilo opremljeno sa sanitetskim materijalom.

Također, obilježavanje je usmjereno ka saradnji s vrtićima, obdaništima i osnovnim školama, gdje su ove sedmice održane interaktivne radionice iz osnova pružanja prve pomoći za najmlađe.

Na inicijativu Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca svake godine druga subota u septembru posvećena je prvoj pomoći.

NajDoktor.ba