AUTOR ČLANKA
dr. sci. med. Senad Bajramović
UrologBiografija

Lijekovi koji se koriste za liječenje hitne inkontinencije rade na principu opuštanja preaktivnog mokraćnog mjehura i smanjenja neželjene kontrakcije mokraćnog mjehura.  

Lijekovi nisu dostupni za stres inkontinenciju ili prolaps. Lijekovi mogu smanjiti epizode inkontinencije do 50-60%. Ako je terapija uspješna, uzimanje lijeka podrazumijeva dugoročno liječenje. Možete primijetiti napredak samo dok uzimate lijek. Postoji nekoliko različitih lijekova koji se mogu koristiti za urgentnu inkontinenciju, a poboljšanje simptoma se može primijetiti već nakon nekoliko dana. Stanje se može poboljšati do mjesec dana nakon početka uzimanja lijekova.

Vrste lijekova

Liječnik će Vam preporučiti lijek koji najbolje odgovara potrebama pacijenta. Pojedini lijekovi se mogu koristiti i po potrebi, s obzirom na mehanizam djelovanja. Liječnik može prilagoditi dozu u zavisnosti o težini simptoma. Ako postoje nuspojave, ili ako lijek ne pomaže, može se probati drugi lijek. Nemojte se ustručavati reći svome liječniku ako imate bilo kakvih nedoumica.

Terapija lijekovima

Ako lijek daje dobre rezultate pri kontroli inkontinencije, možete se odlučiti živjeti s nekim od nuspojava. Većina nuspojava nisu ozbiljne, i nestaće kada se prekine uzimanje lijeka. Najčešća nuspojava je suhoća usta. Neki ljudi mogu primijetiti suhe oči. Simptomi suhih usta se mogu smanjiti sa smanjenjem doze, konzumiranjem tvari koje poboljšavaju protok sline (žvakaću gumu bez šećera ili slatkiša i zamjenskih sprejeva ili gelova).

Zatvor stolice, nervoza želuca, uzrujanost i pospanost također se mogu javiti uzimanjem ovih lijekova. Vaš liječnik neće propisati ovu vrstu lijeka ukoliko imate određene zdravstvene tegobe. To uključuje gastroparezu (problem pražnjenja želuca), neke vrste glaukoma, probleme sa srčanim ritmom, ili demenciju. Ako se ovi problemi jave kada počnete koristiti lijekove, odmah ćete ih prestati uzimati i obavezno konsultovati doktora.

Vaginalni Pesar

Vaginalni pesar je silikonski disk ili prsten koji je posebno prikladan za vaginalnu primjenu u tretmanu vaginalnog prolapsa. Pesar je umetnut u vaginu (poput tampona) gdje pomaže podržati zdjelične organe i spriječava da se spuštaju (vaginalni prolaps). Pesar se također može koristiti za liječenje stres inkontinencije, jer stvara blagi pritisak na uretru (cijev koja odvodi urin iz mokraćnog mjehura) da pomogne da uretra ostane zatvorena.

 

VagPes

Bulking agenti

Određene supstance se mogu ubrizgati oko vrata mokraćnog mjehura i uretralnog sfinktera, te na taj način smanjiti promjer uretre. Niz različitih tvari može se injektirati, a sve se može obaviti ambulantno. Prilikom primjene injekcije može se primijeniti opšta anestezija, ali mnoge injekcije se primjenjuju samo uz lokalnu anesteziju. Ponekad je potrebno ponoviti primjenu injekcije. Komplikacije će varirati ovisno o vrsti bulking agenta.

Hirurško liječenje

Hirurško liječenje stres inkontinencije

Operacija će izliječiti ili smanjiti simptome stres inkontinencije u 8 od 10 žena. Međutim, mnoge žene imaju miješani oblik inkontinencije koji uključuje stres i urgentnu inkontinenciju. Čak i ako je učinjen hirurški tretman stres inkontinencije, oni i dalje mogu imati curenje urina zbog urgentne inkontinencije. Ovo nije neuspjeh hirurškog zahvata. Medicinski hirurški tretmani se stalno mjenjaju uz tehnološka dostignuća, i shodno tome se uvode novi hirurški zahvati. Najčešći hirurški tretman stres inkontinencije podrazumijeva primjenu tzv. vaginalne trake (mrežaste vrpce postavljene ispod uretre kako bi učinila da uretra bude zatvorena). Ovaj postupak,  podrazumijeva obično jednodnevnu operaciju (pacijentica isti dan ide kući).

 

Ako ste zainteresirani za operativni zahvat hirurg će obaviti savjetovanje sa Vama kako bi razgovarao o Vašem stanju. Hirurg će opisati dostupne hirurške operativne  procedure koje su na raspolaganju, a vrstu operativnog tretman će prilagoditi Vašem stanju za koje smatra da najbolje vama odgovara.

Hirurški zahvat može bit obavljen pod lokalnom, spinalnom ili općom anestezijom. Uz lokalnu ili spinalnu anesteziju, samo živci koji inerviraju područje zdjelice se anesteziraju. Uz opći anestetik tokom cijele operacije.

Prednosti operativnog zahvata stres inkontinencije i vaginalnog prolapsa

Uspješnost operativnog zahvata dostiže 98%. To znači da se možete vratiti na:

  • Fizičku aktivnost-trčanje, ples, gimnastiku, jahanje, biciklizam.
  • Vrtlarstvo.
  • Imati ponovno seksualne aktivnosti.
  • Možete obavljati svakodnevne aktivnosti bez straha od curenja urina na odjeću.
  • Ne morate brinuti o neugodnim mirisima.

Rizici hirurškog tretmana - Rizici bilo kojeg operativnog zahvata uključuju moguće:

  • infekcije hirurškog operativnog polja,
  • krvarenje,
  • oštećenje okolnih struktura, i
  • rizik vezan za primjenu anestezije.

Postoperativna njega

  • Možete imati bol u području operativnog reza od nekoliko dana do nekoliko sedmica.
  • Izbjegavajte vaginalni odnos narednih mjesec dana.
  • Nemojte dizati teže predmete od 4 kg ili obavljati teške poslove narednih mjesec dana. U zavisnosti od vrste posla i tipa operativnog tretmana zavisi i postoperativni oporavak.
  • Izbjegavajte upravljanje motornim vozilima bez primjene lijekova za ublaženje bola.

Hirurški tretman vaginalnog prolapsa

Operativni zahvat vaginalnog prolapsa će izliječiti u oko 9 od 10 žena koje izaberu taj tretman. Tip operacije koji Vam je neophodan zavisi o tipu prolapsa zdjeličnih organa. Uz podizanje prolapsa zdjeličnih organa kao što su crijeva, mokraćni mjehur, Vaš liječnik/ljekar Vam može preporučiti uklanjanje maternice (histerektomija). hirurški tretman vaginalnog prolapsa se također može kombinovati sa hirurškim tretmanom stres inkontinencije. Ukoliko ste zainteresirani za operativni zahvat obavite preoperativnu konsultaciju sa vašim ljekarom kako bi dobio uvid u Vaše stanje i na najbolji način prilagodio operativni zahvat prema Vašim potrebama. Hirurški tretman vaginalnog prolapsa se obično radi kroz vaginu (transvaginalno) minimalnim rezom uz primjenu mrežaste vrpce koja podupire dno zdjelice i koriguje prolaps zdjeličnih organa. Postoji više oblika mrežice koje se koriste u tretmanu korekcije vaginalnog prolapsa u zavisnosti od stepena i vrste vaginalnog prolapsa. U zavisnosti od  anatomije pacijenta i edukacije hirurga operativni zahvatje moguće uraditi i kroz trbuh (transabdominalno). Nakon operativnog zahvata prolapsa, pacijenti su obično u bolnici 1-3 dana.

Postoperativna njega

  • Vaginalni iscjedak i neredovita mala količina krvarenja su česti tokom perioda oporavka.
  • Bol obično traje nekoliko sedmica ali zavisi od operativnog zahvata koji se izvodi i morate biti strpljivi.
  • Izbjegavajte vaginalni odnos dok Vam vaš ljekar ne obavi pregled.
  • Nemojte dizati više od 4 kg ili obavljati teške poslove narednih 6 sedmica.
  • Izbjegavajte upravljanje motornim vozilima ukoliko ne možete sigurno voziti bez primjene lijekova za ublaženje bola.