Stručnjaci udruženja "Edukacija za sve" (EDUS) upozorili su danas da su u reformi zdravstva, koja se planira provesti u Kantonu Sarajevo, zanemarene potrebe djece s poteškoćama, jer nije predviđeno uvođenje servisa rane intervencije što je ključno za razvoj te djece.

Kako su u saopćenju podsjetili UNICEF i EDUS u nekoliko bh. gradova osnovali su centre za rani rast i razvoj, ali u Kantonu Sarajevo usluge rane intervencije u javnom zdravstvu još ne postoje, a planirana reforma prilika je da se to promijeni.

Zbog toga će Vijeće roditelja EDUS-a zatražiti da se u okviru reforme zdravstva planiraju servisi rane detekcije i intervencije, a to će zatražiti oslanjajući se na dokumente koje je iz te oblasti usvojilo i Vijeće ministara i Federalna vlada.

Iz EDUS-a zabrinjavajućim ocjenjuju i činjenicu da se predviđa ukidanje svih usluga u okviru Stomatološkog fakulteta u Sarajevu, gdje je nedavno počela s radom stomatološka ambulanta za djecu s poteškoćama. Ta usluga omogućava zahvate pod općom anestezijom koji ne mogu biti izvedeni ni u jednom od domova zdravlja.

Iz EDUS-a smatraju da reforma zdravstva mora potvrditi da će ta služba nastaviti s radom, na osnovu posebnog ugovora između Ministarstva zdravstva KS-a i Stomatološkog fakulteta.

Plan restruktuiranja zdravstvene djelatnosti u Kantonu Sarajevo dokument je koji je u javnoj raspravi nakon što ga je Skupština KS-a predložila krajem oktobra i predviđa sveopću reformu zdravstva.

NajDoktor.ba