Problemi sa spavanjem čest su saputnik starenja. Starenje donosi mnoge životne promjene, a jedna od njih je i promjena našeg obrasca spavanja.

Stariji ljudi postaju ranije pospani, bude se ranije ili im noćni san nije više dubok kao nekad. Iako su ove promjene na neki način normalan dio starenja, važno je da pronađete način kako se nositi s njima.

Zašto je kvalitetan san toliko važan za zdravlje?

Nesanica i život s umorom nisu normalan dio života. San je izuzetno važan za fizičko i emocionalno zdravlje kada imamo više 50 godina, isto kao što je bio kao kad smo bili mlađi. Za starije osobe, dobar noćni san je posebno važan, jer pomaže poboljšati koncentraciju i pamćenje. Uz to, kvalitetan san omogućava vašem tijelu i imunološkom sistemu da se regeneriraju i obnove. To je ipak ključno za sprečavanje bolesti.

Mnogi liječnici smatraju kako je razina kvalitete sna pokazatelj zdravlja neke osobe. Tako je mnogo veća vjerojatnost da će starije osobe koje loše spavaju, patiti od depresije, problema s pamćenjem i prekomjerne dnevne pospanosti. Uz to, starije osobe koje loše spavaju imaju povećanu osjetljivost na bol i koristit će više lijekova. Nedovoljno sna može dovesti i do mnogih ozbiljnih zdravstvenih problema u starijih ljudi, uključujući i povećani rizika od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, pretilosti i raka dojke u žena.

Koliko sati sna treba starijoj osobi?

Količina potrebnog noćnog sna varira od osobe do osobe, no kreće se između sedam i po do devet sati sna. To je broj sati koji je potreban starijoj odrasloj osobi kako bi bila zdrava fizički i psihički. To je neka okvirna preporuka, no najvažniji pokazatelj toga spavate li dovoljno je to kako se osjećate.

Ako se tokom dana osjećate umorno, to može biti pokazatelj da ne spavate dovoljno ili da ne spavate dovoljno kvalitetno. Kod starijih osoba često je problem da spavaju isto toliko kao i kada su bili mlađi, ali se osjećaju umornije. Razlog je taj što je obrazac spavanja starije i mlađe osobe različit i starijoj osobi treba više vremena u krevetu da uhvati dovoljno kvalitetnog sna i odmora. Potpuno zdrava starija osoba može se nekoliko puta tokom noći probuditi, a da to nema veze s nekim poremećajem spavanja. Ipak, značajno utječe na kvalitetu sna.

Kako poboljšati spavanje?

Loše navike spavanja mogu biti glavni uzroci nesanice. Srećom, ove navike možemo promijeniti. Kako?

  • Počnite redovno vježbati. Vježbanje potiče proizvodnju endorfina koji poboljšava vaše raspoloženje, smanjuje stres, depresiju i anksioznost.
  • Izlažite se suncu. Sunce pomaže u regulaciji melatonina koji reguliše ciklus budnosti i spavanja. Pokušajte biti na suncu svaki dan najmanje dva sata sunca. Razmaknite zavjese, premjestite stolicu za čitanje na osunčano mjestu ili prošetajte.
  • Ograničite kofein, alkohol i nikotin. Svi su to stimulansi koji ometaju kvalitetu vašeg sna.
  • Pobrinite se da je vaša spavaća soba mirna, tamna i hladna, a vaš krevet udoban. Buka, svjetlo i toplina mogu uzrokovati probleme sa spavanjem. 
  • Koristite spavaću sobu samo za spavanje. Nemojte u krevetu gledati televiziju ili sjediti za računarom. 
  • Održavajte dosljedan raspored spavanja. Idite u krevet i budite se u isto vrijeme svaki dan, čak i vikendom.
  • Uvedite smirujuće večernje rituale. Umirujući večernji rituali poput tople kupke ili slušanja muzike mogu vam pomoći da se opustite.