Prema riječima ekspertice za prehranu, svakodnevno konzumiranje bobičastog voća, maslinovog ulja i orašastih plodova sjajan je recept za zdravlje tijela i uma.

Svakodnevno nas bombarduju gomilom zbunjujućih, često kontradiktornih informacija o tome šta bi trebali jesti kako bismo bili vitki i imali zdrav um.

Doktorica Jenny Brockis iz Australije otkrila je kako je svakodnevno konzumiranje bobičastog voća, maslinovog ulja i orašastih plodova, sjajan recept za zdravlje tijela i uma.
Ona tvrdi da ključ dobre prehrane nije u usvajanju zdrave dijete ili načina života, već u pojednostavljenju stvari.

Kako bismo poboljšali moždane funkcije, na tanjiru bi trebala biti raznolika hrana, prvenstveno svježa, lokalno uzgojena i po mogućnosti neprerađena.

Dr. Brockis izdvojila je devet najboljih vrsta namirnica koje bi trebalo uključiti u prehranu.

Zeleniš. Zeleno povrće znatno utječe na pravilno funkcioniranje mozga. Poželjno je da šest puta sedmično pojedete obrok koji uključuje špinat, kelj, zelenu salatu.

Povrće. Ne zaboravite i na drugo povrće poput mrkve, tikvica, patlidžana.

Orašasti plodovi. Pet puta sedmično pojedite po šaku različitih orašastih plodova.

Bobičasto voće. Bilo da su plave, crvene ili crne, svi znaju da su bobice veoma zdrave i vrlo ih je lako uključiti u doručak.

Mahunarke. Leća, slanutak i grah sjajan su dodatak prehrani, jer su zdravi i jeftini.

Cjelovite žitarice. Žitarice su veoma zdrave. Birajte one sa cijelim zrnom.

Riba. Jednom sedmično je preporučena doza, prvenstveno zbog omega 3 masnih kiselina, koje su neophodne za zdrav organizam.

Piletina. Sjajan izvor proteina pa bi je trebali jesti dva puta sedmično.

Maslinovo ulje. Dobro maslinovo ulje je kao nektar za mozak. Kupujte ekstradjevičansko, ali ga nemojte previše zagrijavati.

NajDoktor.ba